Převoz munice do Květné na Svitavsku musí provázet velká bezpečnostní opatření

23.12.2014 15:49

Převoz munice z Vrbětic na Zlínsku do Květné na Svitavsku v druhé polovině ledna musí provázet velká bezpečnostní opatření, řekl dnes starosta Květné Petr Škvařil. Pozdější termín podle něj umožní všem složkám, které se na transportu budou podílet, lepší přípravu. "Pohlídáme si to," dodal starosta. Že bude zkontrolován každý náboj a mina, slíbili po pondělním zasedání bezpečnostní rady státu ministr vnitra Milan Chovanec i pardubický hejtman Martin Netolický (oba ČSSD).

Převoz munice do Květné na Svitavsku musí provázet velká bezpečnostní opatření
Foto: Policie ČR
Popisek: Výbuch skladu munice ve Vrběticích na Valašskokloboucku zaměstnává pyrotechniky, policii i armádu.

Ve vrbětickém areálu explodovaly dva sklady s municí a následně vybuchovala munice rozházená v lesích. Opakovaně musely být evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Bezpečnostní rada státu v noci na dnešek uvedla, že odvoz vojenského materiálu bude z Vrbětic zahájen nejdříve ve druhé polovině ledna. Většinu si odvezou jeho vlastníci - obchodní firmy. Zhruba 2800 tun munice společnosti Excalibur Army se na přechodnou dobu převeze do skladu v Květné.

Hejtman Pardubického kraje Netolický, který se zasedání bezpečnostní rady zúčastnil, uvedl, že pyrotechnici zkontrolují veškeré navážené bedny munice. V nejbližší době také začnou areál hlídat hasiči, vznikne nová jednotka o dvou lidech a cisterně. Na transport budou dohlížet policisté i hasiči.

"Spočítáme každou bednu, každý náboj, každou minu, která se bude odvážet. Udělá se precizní kontrola, to můžeme veřejnosti slíbit. A udělá se harmonogram odvozu za účasti policistů," slíbil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Sklad v Květné byl uveden do provozu

Sklad v Květné byl po desítkách let uzavřen loni. V první fázi by ve skladu mohlo pracovat pět lidí. Pokud by areál později sloužil Integrovanému záchrannému systému a skladovalo by se tam třeba i zboží zabavené celníky nebo materiál pro další složky ministerstva vnitra, mohl by zaměstnat i desítky lidí, uvedl minulý týden místostarosta Květné Vojtěch Pražan, který se v muničním skladu pracoval a měl by jej vést.

"Sklad tu byl od roku 1949, nejdřív jej provozovala československá armáda, pak od roku 1969 do roku 1990 tu byla sovětská armáda a pak zase česká armáda. Když odtud Rusové odváželi munici, údajně tu bylo podle jednoho pamětníka přes 100.000 tun munice, přitom je sklad dimenzovaný až na 10.000 tun munice," řekl starosta Škvařil.

Sklad již byl nedávno uveden do provozu a střeží jej vojenská policie. Zprovoznění skladů pro munici bude nejspíš stát do 20 milionů korun. V rozsáhlém areálu o rozloze 215 hektarů se využijí hlavně objekty, které jsou vzdálenější od obydlených oblastí. Nejbližší domy v Květné jsou asi půl kilometru od bývalých skladů munice, což je ještě blíže než ve Vrběticích. Další sklady se soukromou municí na území Pardubického kraje hejtmanství prověří.

"Nepředpokládám však žádné porušení zákonů, ale chceme mít jistotu, že nedojde k podobné události jako ve Vrběticích. Majitele munice budeme dotazovat, jaká munice a v jakém množství je v těchto skladech uložena, protože informovanost je pro nás od samého začátku základem," uvedl Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…