Převrat v převratu v ČSSD. Noviny píší o útocích Dienstbiera a nové situaci

30.10.2013 7:21

Sociální demokracie prochází nevídanými zvraty. Výsledek otevřené války mezi šéfem strany Bohuslavem Sobotkou a jejím prvním místopředsedou Michalem Haškem bude záviset na podpoře obou mužů u ostatních členů partaje. A zdá se, že Sobotka má na své straně víc sociálních demokratů, než jeho protivníci tušili, píše deník MF Dnes. Vše rozlouskne jednání stranického ÚVV, kde se skoro dvě stovky delegátů sejdou 10. listopadu.

Převrat v převratu v ČSSD. Noviny píší o útocích Dienstbiera a nové situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

V úterý se poprvé sešli nově zvolení poslanci ČSSD a vybírali svého šéfa, který se stal Jeroným Tejc. Na zasedání se hlasovalo i o tom, zda má být Sobotka nadále kandidátem na premiéra, a z 50 poslanců bylo 29 pro. Na stranu Bohuslava Sobotky se přidal kromě mládežnické organizace sociální demokracie také Klub seniorů ČSSD a podporu mu vyjádřilo i 31 oranžových senátorů.

Chovanec si sype popel na hlavu

Na Sobotkovu stranu se nakonec přiklonil i plzeňský hejtman Milan Chovanec, který oznámil, že z Haškova vyjednávacího týmu odchází a že výzva k rezignaci předsedy byla chyba. "Ano, je potřeba odblokovat situaci a hledat jednotu. Vyzval jsem ostatní, aby udělali to samé. Udělal to teď Lubomír Zaorálek," uvedl poslanec, který původně Sobotku z jednacího týmu spolu s dalšími členy předsednictva vyšachoval, pro deník Právo.

Jednání se podle svědectví MF Dnes protáhlo až do večerních hodin, pouze po 16. hodině ho opustil údajně hodně dopálený hejtman a poslanec Jiří Zimola, který rozrazil špalír novinářů a zmizel.

Volba místopředsedů byla odložena na příští zasedání klubu. "Spíše se zdá, že obě strany hledají cestu k uhlazení sporu, ale mírně navrch má Sobotka. Už jsem zažil ostřejší jednání," poznamenal jeden z poslanců. Že vše směřuje k nějaké formě smíření, potvrdil i Jan Hamáček. "Jednání poslaneckého klubu přispělo k tomu, že strana bude vystupovat jednotně," uvedl.

Na jednání se neobjevil žádný návrh na potrestání Michala Haška a jeho odstranění z vedení za to, že vyvolal vnitrostranický "puč", jak to požaduje například předseda Senátu Milan Štěch. "Hašek a spol. všechny okolo sebe ujišťovali, že jsou loajální a respektují výsledky voleb na sjezdu. Já jsem už před časem varoval Bohuslava Sobotku, že to tak není. Jejich jednání těsně po volbách ukázalo, že osobní ambice byly vyšší než morální kredit," vysvětlil deníku senátor své stanovisko.

"Někteří lidé, kteří tady tu politiku do sociální demokracie zavlekli jako černý mor, musí ztratit mandát, pokud sociální demokracie chce opět získat důvěru občanů," řekl Štěch pro Právo.

Tejc odmítá označení "pučista"

"Jsem rád, že se dnes poslanecký klub nesl v rozumném duchu. Tím nemyslím jen vyjádření Jiřího Dienstbiera, který se zdržel chvilku, všechny pozurážel a odešel říct svou verzi do médií. Sociální demokracie potřebuje šlápnout na brzdu a srovnat řady," míní nově zvolený šéf poslanců Jeroným Tejc.

Sám byl přitom jedním z těch, kteří vyzvali Sobotku k odchodu. Odmítá proto ale označení "pučista". "V demokratické straně by mělo být respektováno právo na názor a nelze ho nahrazovat demonstracemi," podotkl s odkazem k akcím, které se konaly na Sobotkovu podporu.

Sobotka znovu na scéně a silná slova Dienstbiera

Podle deníku Právo je Bohuslav Sobotka zpět a Hašek ustupuje. Jiří Dienstbier v rádiu Impuls uvedl, že se Hašek na jednání klubu zesměšnil. Stejně jako Štěch si myslí, že by Hašek, Tejc a Zdeněk Škromach měli ve stranických funkcích skončit. "Neumím si představit, že by zůstali sedět na předsednictvu. To by se Sobotka ani nikdo jiný nemohli otočit zády, aby mu nebodli kudlou do zad," řekl.

Hašek podle Dienstbiera nemá co dělat ani ve vyjednávacím týmu. To, co se stalo, považuje za podraz. "Považuji za komické, že Hašek řekl, že by Sobotka na to vyjednávání mohl chodit s nimi, to je směšná záležitost. O takové stupiditě se nemá cenu bavit. Je vidět, do jaké situace se Hašek se svou podrazáckou partou dostal," připomíná Právo senátorova silná slova.

reklama

autor: adr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…