Převratná změna v Číně ohledně lidských práv. Podívejte se

11.12.2015 19:58

Není tomu tak dávno, co v Čínské lidové republice nahradili politiku jednoho dítěte politikou dětí dvou. A k tomu se rozhodli zpětně odškodnit ony neregistrované a ze společnosti vyčleněné druhé děti, jejichž samotná existence byla donedávna zakázaná. Informuje Vice News.

Převratná změna v Číně ohledně lidských práv. Podívejte se
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na Šanghaj

Čínská vláda se oficiálně rozhodla přiznat zhruba 13 milionům neregistrovaných lidí všechny práva čínských občanů. Jde o ty, jež se v době politiky jednoho dítěte narodili jako druzí, což odporovalo tehdejším zákonům, a mnohé z těchto dětí tak skončily jako sirotci či bezdomovci bez dokladů.

Lidé, jež nevlastnili registrační dokumenty, tak neměli základní práva, nemohli volit, cestovat, uzavírat sňatky, získat práci a dokonce ani otevřít si bankovní účet. Čínská vláda se je tak snaží zpětně odškodnit a přiznat jim vše, co jim bylo upřeno.

Od politiky jednoho dítěte začala Čína pomalu upouštět v roce 2013. Tehdy bylo rodinám, které se skládaly z jedináčků, dovoleno zažádat o povolení na dítě druhé.

Úplná změna však přišla až letos v říjnu, kdy se Čína rozhodla najít „lék na stárnutí své populace“ v rámci poslední pětiletky, jejímiž cíli jsou technologický, vědecký a především ekonomický pokrok a zdvojnásobení HDP oproti roku 2010.

Spolu s tím oznámily čínské úřady, že dojde ke sloučení dvou různých druhů zdravotního pojištění, které Číňany rozlišuje podle toho, zda jsou obyvateli měst či vesnic. Každý by tak měl dosáhnout na městskou lékařskou péči, která je na mnohem vyšší úrovni než venkovská.

Téměř každý občan Číny má možnost získat zdravotní pojištění, stále je však nutné doplácet velké částky z vlastní kapsy, zejména v případě závažných onemocnění, jakým je například rakovina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…