To je masakr eurohujerů! Vzrušené reakce na kriticky důležité volby v Polsku

26.10.2015 7:26

Pravděpodobné vítězství konzervativní strany Právo a spravedlnost v polských parlamentních volbách přivítala česká euroskeptická a protiimigrantská uskupení. Zastánci hlavního proudu evropské politiky se však obávají, že Polsko se „stane druhým Maďarskem“.

To je masakr eurohujerů! Vzrušené reakce na kriticky důležité volby v Polsku
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

„Zásadní informace: V Polsku vyhrála PROTIMUSLOIMIGRANTSKÁ strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského A MÁ VĚTŠINU V PARLAMENTU! Gratulujeme. A Polákům děkujeme,“ taková byla reakce na facebookové stránce protiimigrantského uskupení Islám v ČR nechceme. „Sluníčkový sen o Evropě vypleněné islámem právě dostal zásadní trhlinu. Polsko není malé a jeho slovo má i v evropském měřítku celkem váhu. Současná vláda známá podrazem s uprchlíky v rámci Visegrádu získala 23,4 % a končí,“ pochvaluje si na Facebooku skupina Islám v České republice nechceme, vedená Martinem Konvičkou.

Radost neskrývá ani ideolog „konvičkovců“ Petr Hampl. „Takže xenofobové ovládli už i Polsko. 40 %!!!! Další ukázka, jaké jsou možnosti vlasteneckých stran a hnutí, pokud se přestanou ohlížet na mínění kavárny a pokud do toho pořádně šlápnou. Politicky korektní ‚odpovědné‘ vlády v celé Evropě padají jako kuželky. Už aby došlo i na Českou republiku,“ uvádí.

Vítězství polské konzervativní pravice si pochvaluje také šéf české euroskeptické Strany svobodných občanů, europoslanec Petr Mach. „Výsledky voleb v Polsku dávají naději, že Angele Merkelové další kvóty na uprchlíky neprojdou. Mám radost, že vládní strana, která Německu v kvótách ustoupila, zaslouženě prohrála!“ napsal Mach na sociální síti.

Levicový server Britské listy na druhou stranu tvrdí, že Polsko se nedělními všeobecnými volbami posunulo radikálně k extrémní pravici. „Poláci dali absolutní parlamentní většinu extremistické euroskeptické straně Právo a spravedlnost, která bojuje proti imigraci, chce zavádět sociální dávky zaměřené na podporu rodin, chce zakázat potraty a umělé těhotenství,“ píší BL.

S odvoláním na odborníka na polské záležitosti Tomasze Oryńského pak píší, že předvolební kampaň byla stranou Právo a spravedlnost velmi umně zmanipulována. „Szydłová nabízela nové sociální dávky pro rodiny, zároveň snížení daní, státní podporu prodělečných uhelných dolů, boj proti kosmopolitanismu a Bruselu. Z internetových stránek strany Právo a spravedlnost byly však dočasně odstraněny plány na ústavní reformu směrem k omezení demokratických práv tak jako v Maďarsku,“ píše server.

S odvoláním na blíže neurčené komentátory uvádí, že Kaczyński je svého druhu Vladimirem Putinem. Až na to, že ho nenávidí, protože si myslí, že Putin zavraždil jeho bratra a protože pro Poláky je Rusko – a Německo – věčným nepřítelem. Mnoho Poláků se prý děsí, že se Polsko nyní stane katolickým Íránem nebo Tureckem. Absolutní moc strany Právo a spravedlnost bude údajně znamenat, že obrovský vliv v zemi získá Jaroslaw Kaczyński.

Předběžné výsledky polských voleb okomentoval také europoslanec Jan Zahradil (ODS). Na svém facebookovém profilu napsal: „To Polsko, to je masakr eurohujerů. Drtivě prohrála strana stávajícího ‚europrezidenta‘ (!) - tj.předsedy Evropské rady – Tuska. Jestli někdo dosud nechápal, že ve střední Evropě se vztah k EU definitivně otočil, teď to snad pochopí. Samozřejmě Palata, Ehl a Respekt napíšou, že v Polsku zvítězil fašismus, ale to už je úplně jedno.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…