Převratný návrh na okolkování peněz: Prý to zachránilo Evropu před fašismem, teď to může pomoci Řecku

18.02.2015 9:22

Anglický spisovatel a politický aktivista George Monbiot se nediví, že řecká vláda odmítla podmínky, které ministři financí eurozóny nabízejí předluženému Řecku jako východisko z krize. Jde prý o národní ponížení, které je výsměchem demokracii. Řecku by dle jeho názoru mohlo pomoci opatření, které ve třicátých letech údajně skoro zachránilo Evropu před fašismem.

Převratný návrh na okolkování peněz: Prý to zachránilo Evropu před fašismem, teď to může pomoci Řecku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecko před několika dny odmítlo jako absurdní návrh ministrů financí eurozóny počítající s prodloužením řeckého záchranného programu. Stávající program ale skončí na konci února, a pokud nebude nalezena dohoda, reálně se přiblíží hrozba řeckého bankrotu.

Podmínky, které požaduje eurozóna od řecké vlády, jsou dle anglického politického aktivisty George Monbiota  mnohem přísnější, než jaké byly nabídnuty krachujícím bankám. „Ministři eurozóny nyní požadují, aby se Řecko bezpodmínečně vzdalo. Jde o národní ponížení, které je výsměchem demokracii. Ale když se zachraňovaly banky, vlády rychle vykouzlily potřebné peníze skoro bez jakýchkoliv podmínek. Skromně požádaly banky o několik formálních reforem a pak si zakryly oči, když banky ty požadavky ignorovaly,“ píše Monbiot v článku zveřejněném na britském Guardianu. V českém překladu článek publikovaly Britské listy.

Monbiot tvrdí, že nikdo nepopírá korupci a finanční promiskuitu předchozích řeckých vlád. Ale zatímco bankám prý prošly daleko horší věci, násilníci v eurozóně vyžadují nyní všechno do poslední kapky krve od lidí, kteří nehráli žádnou roli při podvodech jejich vlád.

Poukázky s časově omezenou platností

Podle aktivisty by Řecku mohl pomoci transformativní systém ekonoma Silvia Gesella, který ve třicátých letech téměř zachránil Evropu před fašismem. Gesell vymyslel systém finančních poukázek s časově omezenou platností. Ve své původní formě byla údajně tato poukázka kus papíru s celou řadou kolonek. Bankovka prý ztratila svou hodnotu, pokud do každé kolonky nebyla přilepena známka v hodnotě 1 procenta její ceny. „Jinými slovy, tato měna během času ztrácela hodnotu, takže nemělo smysl ji střádat a hromadit. Tyto projekty se rozjely v Německu a v Rakousku poté, co se tam začátkem třicátých let rozložily domácí měny,“ popisuje Monbiot.

V roce 1932 prý tento systém například zachránil rakouské město Wörgl, které se ocitlo na pokraji bankrotu, neschopné financovat veřejné práce na podporu zchudlého obyvatelstva. Poté, co starosta zavedl Gesellův systém poukázek, město prý zaznamenalo velký rozkvět a nezaměstnanost zmizela. Vlády Německa a Rakouska se ale tímto projektem cítily hluboce ohroženy a tak jej zlikvidovaly a znovu se rozšířila nezaměstnanost.

Celý text v češtině k přečtení ZDE

Monbiot tvrdí, že když americký ekonom Irving Fisher tyto experimenty prozkoumal, dospěl k závěru, že správné použití tohoto systému časově omezených finančních poukázek by odstranilo hospodářskou depresi v USA za tři týdny! Jenže Rooseveltova vláda, která si údajně byla dobře vědoma, že by to znamenalo konec moci federální vlády, tuto měnu okamžitě zakázala.

„Mohly by tyto myšlenky být použitelné v Řecku? Mohly by být relevantní v jiných částech Evropy? Možná i ve Skotsku? Nevím. Ale jestliže Řecko opustí eurozónu, otvírá to svět nejrůznějších možností, které jiné státy předem vyloučily,“ konstatuje Monbiot.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…