Převratný průzkum v Německu. Většina už přiznává, že se obává imigrace. A obracet začínají i politici...

02.10.2015 13:17

Německá veřejnost pomalu ale jistě mění svůj přístup k uprchlické krizi. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění vzrostl počet Němců, kteří jsou znepokojeni počtem přicházejících uprchlíků. A spolu s tím klesá i oblíbenost kancléřky Angely Merkelové. Informuje server Deutsche Welle.

Převratný průzkum v Německu. Většina už přiznává, že se obává imigrace. A obracet začínají i politici...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Průzkum veřejného mínění odhalil změnu v přístupu německé veřejnosti k uprchlické krizi. Stále více lidí cítí strach, že do jejich země proudí až příliš mnoho uprchlíků. Výsledky odhalily, že 51 procent Němců má starosti ohledně uprchlické krize. To je o 13 procent více než v posledním sprnovém průzkumu. Spolu s tím klesl i počet lidí, kteří tvrdili, že se jich situace netýká, z 59 na 47 procent.

Vzrostla i skepse vůči imigraci samotné. Předtím bylo 33 procent Němců toho názoru, že imigrace s sebou přináší více nevýhod než výhod. V posledním průzkumu toto číslo vzrostlo na 44 procent.

Zároveň se změnily statistiky oblíbenosti jednotlivých německých politiků a politických stran. Křesťanští demokraté Angely Merkelové se těší o dvě procenta nižší popularitě než v srpnovém průzkumu. Velký propad v oblíbenosti však zažila sama kancléřka. Její politika přijímání syrských uprchlíků, kterou kritici označují za pozvání uprchlíků do Evropy, ji zařídila strmý propad oblíbenosti o 9 procent na celkových 54 procent.

Naopak její velký kritik, šéf Křesťanské sociální unie (CSU) Horst Seehofer se těší vzrůstu popularity z 28 na 39 procent za jeden měsíc.

Celý text zde

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel mezitím apeluje na otevření diskuze o uprchlících, která by měla předejít dále rostoucímu strachu v německé společnosti. „Nesmí vzniknout atmosféra, ve které každý, kdo se bojí, je automaticky označen za xenofoba či pravicového extremistu,“ řekl Gabriel, podle kterého se extremisté snaží najít každou příležitost, jak využít lidského strachu.

Ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že zhruba 30 procent všech uprchlíků, kteří tvrdí že pocházejí ze Sýrie, jsou ve skutečnosti odjinud. „Vídáme falešné syrské pasy a lidi, kteří tvrdí, že pocházejí ze Sýrie, a přitom neumí ani slovo arabsky,“ řekl Maizière.

„Ještě na konci léta byli uprchlíci vděční, že tu mohou být. Ptali se, kde je policejní stanice, kde jsou úřady, kam nás pošlete. Nyní si mnoho uprchlíků myslí, že můžou jít, kam se jim zachce. Pořádají hladovky, protože se jim nelíbí ubytování, dělají problémy, protože se jim nelíbí strava,“ uvedl Maizière a posléze dodal, že se to však týká jen menšiny z nich.

Mezitím ministr financí Wolfgang Schäuble se dovolává společné evropské azylové politiky, která by pomohla vyřešit uprchlickou krizi. Podle něj by se takové zákony měly stát „otázkou měsíců, a ne let“, nejdříve je však třeba dostat Evropu pod kontrolu. Schäuble později uvedl, že je připraven vzdát se čistě národní azylové politiky, a je toho názoru, že Francie na tom je podobně; a Itálie a Řecko by se podle něj k tomu také daly přesvědčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…