Prezident EU vzkazuje Britům přes německý bulvár: Pokud nás opustíte, tak...

12.06.2016 19:20

Předseda Evropské rady, jemuž se někdy nepřesně říká prezident Evropské unie, Donald Tusk vyslal skrze německý bulvární deník Bild varování Britům. Mohou si sice prosadit odchod z EU, ale celý proces bude trvat roky a navíc není jisté, jak skončí.

Prezident EU vzkazuje Britům přes německý bulvár: Pokud nás opustíte, tak...
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Pokud se 23. června Britové rozhodnou v referendu pro odchod z Evropské unie, zemi čeká sedm let nejistoty. A nejen to. „Samotné rozvázání všech smluvních vztahů bude trvat dva roky. „Každý z dalších 27 členských států a také Evropský parlament budou muset odsouhlasit podmínky proměny EU,“ píše německý deník. V plném znění vyjde v tomto deníku rozhovor s Donaldem Tuskem v pondělí.

Upoutávku německého deníku Bild najdete zde.

Server britského deníku The Guardian k tomu dodává, že vůbec není jisté, zda všechny členské státy EU schválí podmínky odchodu ostrovního království z EU. Pokud by si občané Velké Británie opravdu přáli odchod své země z EU, ještě to neznamená, že sedmadvacet členských států bez problémů odhlasuje podmínky, za kterých by Britové opustili společný evropský volný trh.  

Celý text v angličtině najdete zde.

Definitivní odpoutání Londýna od Bruselu by mohlo podle Tuska zabrat sedm let. Britský konzervativní premiér David Cameron mluví dokonce o celých deseti letech nejistoty. Apeluje proto na své spoluobčany, aby hlasovali pro setrvání Velké Británie v EU. Německá kancléřka Angela Merkelová již dala najevo, že při odchodu z EU poklesne vliv Británie na dění na kontinentu. Nelze očekávat, že by se nic nezměnilo.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…