Prezident Klaus podepsal zákon o předdůchodech

12.11.2012 16:35

Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který v rámci vládní důchodové reformy zavádí takzvané předdůchody a pravidla jejich vyplácení. Předdůchody mají podle vlády pomoci lidem, kteří brzy před odchodem do důchodu přijdou o práci a hůře se jim shání zaměstnání. O rozhodnutí prezidenta informoval ČTK jeho mluvčí Radim Ochvat.

Prezident Klaus podepsal zákon o předdůchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Novela zákona o doplňkovém penzijním spoření má lidem umožnit čerpat předdůchody už od ledna. Po podpisu prezidenta už nic nestojí v cestě k tomu, aby zákon platil.

Na předdůchody dosáhne ten, kdo má naspořeno ve třetím pilíři

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve uvedl, že předdůchod může řešit situaci lidí za předpokladu, že si našetřili dostatek peněz ve třetím pilíři, doplňkovém spoření. "Kdo má naspořeno ve třetím pilíři alespoň tolik, že bude moci čerpat měsíčně 30 procent výše průměrné mzdy, a může to čerpat tak dlouho, že to neskončí dříve než tři roky předtím, než mu vznikne nárok na starobní důchod," popsal Kalousek nová pravidla. Nyní 30 procentům odpovídá zhruba 8000 korun.

Předdůchod bude možné dostat nejdříve pět let před nárokem na starobní důchod. Vztahovat se může i na lidi v těžkých povoláních. Stát předdůchody podpoří tím, že lidem nezkrátí částku vyplácenou později ve starobním důchodu. Budou též státními pojištěnci.

Lidem by měli přispívat také zaměstnavatelé

Lidem by podle vládního plánu měli na předdůchod přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Příspěvek zaměstnavatele bude podle předlohy osvobozen od daně z příjmu do výše 30.000 korun ročně, nynější hranice je 24.000 korun. Žadatelé budou moct využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…