Prezident Liberlandu Vít Jedlička: Vězení? To bylo takové navázání nových kontaktů

15.05.2015 18:15

Hosty pátečního rozhovoru s Danielou Drtinovou na zpravodajské stanici DVTV byli zakladatel a prezident nového státu Vít Jedlička a právník Ondřej Preuss, kteří diskutovali právě o novém Jedličkově státu.

Prezident Liberlandu Vít Jedlička: Vězení? To bylo takové navázání nových kontaktů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Vlajka nového státu Liberland, který založila skupina Čechů

Samozvaný zakladatel země Jedlička se hned v úvodu vyslovil v tom smyslu, že se pomalu v jeho novém státě pracuje na osidlování. „Spolupracujeme s jednou švýcarskou firmou, která nám pomůže toto území osídlit. Zatím máme sedm stálých obyvatel, ale hromada dalších už požádala o přijetí,“ řekl prezident, který se minulý týden dostal kvůli svým aktivitám právě s Liberlandem do vězení.

Právě jeho nuceného pobytu za mřížemi se týkala další část pořadu. „Jsme rádi, že nám chorvatská policie teď chrání zem,“ prohlásil Jedlička, který je zároveň přesvědčený, že ho policie zatkla nelegálně.

„Vězení? Spíše to byl pokus, jak se s námi dostat do kontaktu,“ tvrdí prezident nového státu s tím, že zatkli jen jeho a budoucího ambasadora. „Chtěl jsem se dostat k jednacímu stolu. Našli jsme pět hodin společné řeči a dostal jsem nejmenší možnou pokutu ve výši 1 200 kun,“ řekla s úsměvem na tváři hlava státu, jež zatím budí spíše ironický posměch. Jedlička dodal, že mu soudce říkal, že téměř každý prezident z Čech byl ve vězení. „Bylo to takové zábavné, soudce mi řekl, že jeho děti k nám chtěli projít také. Projednali jsme i chování chorvatské policie do budoucna. Je důležité, že hlídají problémové imigranty,“ řekl.

Liberland jako bojovník proti daňovým peklům

Druhý host pořadu, Ondřej Preuss, zatím vidí v Liberlandu recesi, zato ale pořádně nebezpečnou recesi. „Daňové ráje jsou vedeny jako problémové. Škodí ekonomikám, vyvádějí peníze do zemí, které nemají žádné služby,“ řekl o nebezpečné myšlence pana Jedličky.

Liberlandu prý podle právníka navíc chybí reálná státní moc. „Jeden člověk nebo skupina lidí nemůže vykonávat bezpečnost, váš stát není schopen vykonávat svou povinnost,“ nadhodil a dodal, že k tomu, aby mohl být Liberland skutečnou zemí, musí splňovat čtyři základní body. „Musíte mít území, efektivní moc – nejen vnitřní, ale i tu vnější, musíte mít lid, a to nejen z formální, ale i materiální stránky a v neposlední řadě vás musí respektovat i další země,“ řekl Preuss s tím, že se obává, že Liberland vše splňuje jen částečně.

V závěru pak Jedlička prohlásil, že u nás máme Kocourkov, ve kterém jsou lidé nuceni odvádět daně. „Nejsem zastáncem daňových pekel. Na své výplatní pásce se platí třeba 60–70 procent toho, co sami vyrobíte. Ministr financí si zde udělá soukromý ranč z peněz českých a německých daňových poplatníků. Spousta lidí zde parazituje na daňových poplatnících,“ vysvětlil Jedlička, co ho vedlo k založení nového státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…