Prezident Miloš Zeman přijme zástupce odborového svazu horníků

12.07.2016 6:08

Prezident Miloš Zeman dnes přijme zástupce Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN). Předseda Sdružení hornických odborů OKD a druhý místopředseda OS PHGN Jaromír Pytlík řekl ČTK, že hovořit se určitě bude mimo jiné o situaci v těžební společnosti OKD, která je v úpadku.

Prezident Miloš Zeman přijme zástupce odborového svazu horníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"My program neurčujeme, uvidíme, co bude potřebovat pan prezident. Určitě bude řeč o důchodech, které podepsal, určitě bude řeč o OKD a obecně o hornictví," řekl Pytlík. V pondělí jednala vláda o OKD s vedením těžební firmy a se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) poté řekl, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) dospěl k názoru, že je v srpnu třeba dát OKD peníze na červencové výplaty. Babiš se jednání neúčastnil, v pátek ale uvedl, že by stát mohl firmě poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci.

Dnes na přetřes podle Pytlíka zřejmě přijdou i limity pro těžbu hnědého uhlí, jejichž prolomení v severočeském lomu ČSA vláda neschválila. Jednání se zúčastní i zástupci hnědouhelných a uranových dolů.

Prezident Zeman minulý měsíc podepsal nová pravidla, podle nichž horníci z hlubinných dolů budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, tedy zhruba v 56 letech. Pravidla začnou platit od října.

Těžební společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo na 500 jejích věřitelů. V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12.000 lidí, se dál těží uhlí. Problémy OKD řeší i vláda, která se zabývá tím, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na provozní výdaje. OKD se totiž potýká s nedostatkem finanční hotovosti. O budoucnosti firmy budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou na schůzi v srpnu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …