Prezident Pavel jede na Slovensko. Položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň

13.03.2023 6:30 | Zprávy

Prezident Petr Pavel dnes zahájí dvoudenní návštěvu Slovenska, kam zavítá na svou první zahraniční cestu po čtvrteční inauguraci.

Prezident Pavel jede na Slovensko. Položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Během dneška se Pavel kromě jiného sejde se slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou a premiérem Eduardem Hegerem, uctí také památku zakladatelů Československa.

Program Pavlovy návštěvy Slovenska začne dopoledne uvítacím ceremoniálem na nádvoří prezidentského paláce a následným jednáním s Čaputovou. Slovenská prezidentka Pavlovi už v lednu po rozhodujícím kole přímé prezidentské volby osobně gratulovala v jeho volebním štábu v Praze. Když Pavel složil prezidentský slib, Čaputová uvedla, že je ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, stojí člověk se stejnými hodnotami.

Oba prezidenti po společné schůzce uctí položením věnců památku zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika u památníku na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Vpodvečer pak Pavel a Čaputová vystoupí v budově Slovenského národního divadla na veřejné diskusi.

Pavel se odpoledne sejde se slovenským premiérem Eduardem Hegerem, který minulý týden oznámil odchod z nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a který se stal lídrem neparlamentní strany Demokraté. Po prosincovém pádu Hegerovy menšinové vlády čekají Slovensko na konci září předčasné parlamentní volby.

Po schůzce s Hegerem český prezident podle programu položí květiny u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna), kde útočník loni v říjnu zastřelil dva lidi. Uctí také památku novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni v roce 2018.

Návštěvu Slovenska Pavel zakončí v úterý, kdy se sejde se šéfem slovenské sněmovny Borisem Kollárem a pak s mladými osobnostmi z nevládních organizací.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkuji vážený pane cenzore za žlutý puntík, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 13.03.2023 10:46:20
omlouvám se , jak jsem hodnotil Pana Novotného starostu Řeporyjí. Ve skutečnosti je to milý inteligentní přátelský člověk. který by nikdy neřekl sprosté slovo. Váš titulek v jakémsi předchozím článku kde slušné slovo pana Novotného byly jen předložky v žádném případě neporušovali žádný kodex

|  7 |  0

Další články z rubriky

Hon na Turka. „Bylo dohodnuto.“ Vyoral tuší hodně zlý úmysl

14:45 Hon na Turka. „Bylo dohodnuto.“ Vyoral tuší hodně zlý úmysl

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Když nevíš coby, trumfni Svěrákem.“ Tak komentátor Tomáš Vyoral sh…