Prezident Porošenko má prý strach, že jej vyženou jako jeho předchůdce. Máme dokument, kterým se snaží zachránit

21.06.2015 10:43

Ukrajinský prezident Porošenko se prý nejspíš bojí, že dopadne jako jeho předchůdce Viktor Janukovyč, toho času žijící v exilu v Rusku. Podal totiž Ústavnímu soudu podnět, aby přezkoumal způsob Janukovyčova sesazení.

Prezident Porošenko má prý strach, že jej vyženou jako jeho předchůdce. Máme dokument, kterým se snaží zachránit
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Podání hlavy státu žádá ústavní soudce, aby přezkoumali ústavnost sesazení jeho předchůdce. Ten byl v únoru 2014 odvolán rozhodnutím Nejvyšší rady (parlamentu) a následně uprchl do Ruska. Zemi pak až do předčasných prezidentských voleb vedl předseda parlamentu Turčinov.

Prezident Porošenko, který byl následně zvolen novou hlavou státu, nyní ve svém podání ústavním soudcům píše, že podle jeho názoru Nejvyšší rada překročila své pravomoce, neboť nemá právo odvolat prezidenta. Žádá tedy ústavní soudce, aby vyhodnotili, zda postup při odvolání Janukovyče nebyl protiústavní.

„Tento Porošenkův krok lze číst jen jedním způsobem. Porošenko jistě nechce sám sebe nechat prohlásit za nelegitimního prezidenta,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz publicista Tomáš Haas, který situaci na Ukrajině dlouhodobě sleduje. „Chce ale, aby Ústavní soud vydal stanovisko, které by za neústavní prohlásilo použitý postup, respektive prohlásilo jej za revoluční jednorázový akt, a tím předem zablokoval případný pokus o jeho odvolání,“ myslí si.

Krok prezidenta Porošenka podle něj zapadá do celkové situace v Kyjevě, který se dostává čím dál více do varu. Dochází k otevřenému konfliktu mezi prezidentem, vládou, armádou a dobrovolnickými jednotkami, západní spojenci již zcela otevřeně kritizují prezidenta a ještě více premiéra Jaceňuka a kromě toho se stále propadá důvěra občanů v nový establishment. Obavy prý lze pozorovat i z agresivních výkřiků armádních špiček o „totální válce“ na východě země.

Zdroj: Oficiání portál ukrajinského ústavního soudu

http://www.ccu.gov.ua/uk/index

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…