Prezident Putin přednesl zásadní vzkaz světovému společenství. Zde jsou první komentáře

28.09.2015 21:27

Nadia Khomami ve čtyřech základních bodech pro server britského deníku The Guardian shrnula, co obsahoval projev ruského prezidenta Vladimira Putina na půdě OSN. Jako červená nit se jeho projevem táhla především kritika Spojených států. Zmiňoval uprchlickou krizi, boj proti islamistům i situaci na Ukrajině.

Prezident Putin přednesl zásadní vzkaz světovému společenství. Zde jsou první komentáře
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Putin konstatoval, že po skončení studené války jedna z mocností dospěla k názoru, že už nepotřebuje OSN. Mínil samozřejmě Spojené státy a do kontrastu vůči nim postavil Rusko, které je připraveno spolupracovat se všemi zeměmi OSN na základě konsensu. Zkritizoval také vývoz revolucí do světa.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani Islámský stát a konflikt v Sýrii. Kořeny zrodu teroristického „státu“ musíme podle Putina hledat ve vpádu Američanů do Iráku v roce 2003. Tehdy došlo k destabilizaci regionu a ISIS postupně využil situace ke svému upevnění a rozšíření. „Měli bychom si přiznat, že nikdo kromě Asada a jeho armády nebojuje proti Islámskému státu v Sýrii,“ prohlásil ruský prezident s tím, že jeho země hodlá bojovat proti všem formám terorismu.

Shrnutí Putinova projevu v angličtině naleznete zde

Pokud jde o uprchlickou krizi, Putin přislíbil, že v dohledné době svolá jednání ministrů, na němž bude analyzována situace na Blízkém východě. Za zásadní považuje porážku Islámského státu. Pokud by se našla jednotná koalice, která by teroristy porazila, postupně by se vylidnily i uprchlické tábory. To, co se teď děje, je podle Putina drsnou lekcí pro celý svět, Evropu nevyjímaje.

Projev v ruštině ZDE

Nakonec se Putin vyjádřil i k situaci na Ukrajině. Podle ruského prezidenta došlo k této krizi v důsledku rozšíření NATO na východ. „Na Ukrajině došlo k vojenskému převratu koordinovanému z vnějšku, což vedlo k občanské válce v zemi,“ shrnuje Putinovo stanovisko komentátorka. Postěžoval si také na sankce vůči Rusku a ekonomické sobectví Západu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…