Prezident USA střílel indiány, věšel lidi a nám se to líbilo. Americký politik varuje svou zemi před postojem k Rusku

18.03.2014 15:16

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton srovnala Vladimira Putina s Adolfem Hitlerem. V tom se podle konzervativního publicisty a politika Patricka Josepha Buchanana mýlí – jako téměř vždy.

Prezident USA střílel indiány, věšel lidi a nám se to líbilo. Americký politik varuje svou zemi před postojem k Rusku
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

„Hillary Clinton přirovnala Vladimira Putina ve svém hodnocení jeho motivů a chování k Adolfu Hitlerovi. I tentokrát se – jako skoro vždy – mýlí,“ píše americký publicista a politik v textu, který zveřejnil server Protiproud.cz.

„Putin vládne už třináctý rok. Když vypukla krize na Ukrajině, vyslal své oddíly na Krym, aby ovládl malý poloostrov, kde ruská černomořská flotila kotví už od dob Napoleonových. Podle deníku Wall Street Journal je to ‚blitzkrieg‘. Je to však rozhodně mnohem méně krvavá záležitost než anexe našeho poloostrova Floridy Andrew Jacksonem. Tenkrát v roce 1818 generál Jackson střílel indiány, nakládal Španěly na lodě, odesílal je na Kubu a věšel Brity. Nám Američanům se to ohromně líbilo,“ dodává Patrick Joseph Buchanan.

On sám byl i kandidátem na amerického prezidenta, přesto se pouští do ostré kritiky kroků Spojených států. Vidí přesto určitou paralelu mezi počínáním Adolfa Hitlera a Vladimira Putina.

Celý text ZDE.

„Putin se také domnívá, že jeho země byla po skončení studené války ponížena a hanebně odbyta, a považuje se za ochránce etnických Rusů, kteří zbyli na územích bývalého Sovětského svazu po jeho rozpadu,“ popisuje pravicový publicista.

„A co jsme udělali my? Posunuli jsme hranice NATO Rusům přímo přede dveře. Všechny osvobozené národy východní Evropy jsme začlenili do své vojenské aliance, včetně tří bývalých sovětských republik. Naši válkychtiví spoluobčané se snažili přibrat Gruzii a Ukrajinu do NATO, jehož původním účelem bylo zadržet Sovětský svaz a v případě nutnosti s ním válčit. Kdyby byli uspěli, mohli jsme v roce 2008 být ve válce s Ruskem kvůli Gruzii a Jižní Osetii a dnes kvůli Krymu. A už zase slyšíme volání, aby byly Gruzie a Ukrajina přijaty do NATO. Jsou ti lidé příčetní?“ ptá se.

„Pokud snad vypukne druhá studená válka nebo americko-ruská válka, budoucí historikové zcela jistě poukáží na to, že Bushové a Clintonové vecpali Rusům pod nos NATO – stejně tak, jako dnešní historikové vytýkají těm, kdo tehdy jednali v Paříži, že v roce 1919 vnutili poraženému Německu Versailleskou smlouvu,“ uzavírá Buchanan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…