Prezident Zeman: Babiš navazuje přátelské vztahy s americkým prezidentem, já je mám s ruským a čínským. Rozdělili jsme si práci

11.03.2019 18:01

Hlavním přínosem návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě bylo to, že navázal osobní vztah s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že sám má podobný vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Prezident Zeman: Babiš navazuje přátelské vztahy s americkým prezidentem, já je mám s ruským a čínským. Rozdělili jsme si práci
Foto: Twitter/ Jiří Ovčáček
Popisek: Premiér Andrej Babiš s manželkou se sešel s prezidentským párem na novoročním obědem.

"My jsme se s panem premiérem naprosto jasně dohodli, že jsme si rozdělili práci. Zatímco on navázal přátelské vztahy s americkým prezidentem, já mám neméně přátelské vztahy s ruským a čínským prezidentem. A je to tak dobře, protože Česká republika potřebuje mít přátelské vztahy se všemi významnými zeměmi," řekl Zeman.

Přijetí v Bílém domě by podle něj mohlo premiérovi pomoci posílit jeho pozici. "Možná to i Andreji Babišovi trochu pomůže, protože ta jeho kritika, která zaznívá jak z Evropské unie, tak zejména z České republiky, možná poněkud oslabí," řekl Zeman.

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí
Babiš se s Trumpem setkal ve čtvrtek. Byl od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal v Bílém domě. Zatím naposledy se přijetí dočkal tehdejší premiér Petr Nečas (ODS).

Babišově cestě do Spojených států předcházela i cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), Česko loni naopak navštívili tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, tehdejší americký ministr obrany James Mattis a ministr energetiky Rick Perry. Zeman byl ale zdrženlivý v tom, aby vyšší intenzitu návštěv hodnotil jako zvýšený zájem USA o střední Evropu.

"Já si myslím, že Spojené státy se vždy na určitých úrovních zajímaly o středoevropský region, zejména když nám chtěly něco prodat," řekl. Připomněl účast americké firmy Westinghouse v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, který byl ale před pěti lety zrušen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…