Prezident Zeman a kardinál Duka se sejdou. Kvůli restitucím

04.03.2016 6:00

Prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka dnes na Pražském hradě podepíší dohodu, podle níž přejdou dvě nemovitosti v areálu Hradu na katolickou církev. Jiřský klášter a Nové probošství církev dostane na základě žádosti podané v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi. Zprávu přinesla ČTK.

Prezident Zeman a kardinál Duka se sejdou. Kvůli restitucím
Foto: Archiv MW
Popisek: Prezident Miloš Zeman, ředitel hospicu sv. Anežky České Miroslav Wajsar, Dominik kardinál Duka, Červený Kostelec 16. 7. 2013

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Církev původně usilovala o více nemovitostí na Hradě. Loni v létě spolu obě strany uzavřely memorandum o příští dohodě, podle níž dostane Náboženská matice klášter sv. Jiří a Metropolitní kapitula u sv. Víta vedlejší budovu Nového probošství.

Matice žádala také vydání baziliky sv. Jiří, jednoho z nejstarších českých kostelů a pohřebiště Přemyslovců. Metropolitní kapitula podala žádosti i o vydání několika domů ve Vikářské ulici, jedné nemovitosti ve Zlaté uličce a také o některé movité památky. Jednání dospěla k tomu, že církev se získáním dvou zmíněných nemovitostí svých dalších nároků vzdá.

Spolu se zveřejněním memoranda o budoucí dohodě se loni Metropolitní kapitula i Náboženská matice zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který žádnou takovou podmínku nestanovuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…