Prezident Zeman chce aktivně vstoupit do jednání po volbách. Lidové noviny šílí

21.10.2017 7:44

Sotva se v pátek otevřely volební místnosti, začal prezident Miloš Zeman lajnovat předvolební hřiště. Dokonce prý naznačil, že to bude on, kdo bude diktovat vyjednávání. Lidové noviny v obsáhlém materiálu zpochybňují kroky, které chce prezident po volbách činit. Ačkoliv Zeman avizuje, že chce přispět k hladkému ustavení orgánů nové Poslanecké sněmovny, deník jej obviňuje, že myslí na vlastní prospěch.

Prezident Zeman chce aktivně vstoupit do jednání po volbách. Lidové noviny šílí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle Ústavy kabinet podává demisi po ukončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Ta musí nejprve zvolit nové vedení Sněmovny, což je proces, který se může zadrhnout. O obsazení funkce předsedy a místopředsedú budou mít dle očekávání zájem všechny strany, které se do Sněmovny dostanou. Lidové noviny soudí, že vzhledem k tomu, jak konfrontačně se jednotlivé strany vůči sobě před volbami vymezily, nelze vyloučit, že úvodní schůze poslanců se protáhne až na několik měsíců. Do té  doby u moci zůstane vláda Bohuslava Sobotky.

Na to myslí i prezident Zeman. Ustavující schůzi proto hodlá svolat až na samé hranici třicetidenní lhůty pro svolání. Důvodem má být čas na předjednání kandidátů.

Jak však poznamenávají Lidové noviny, Zemanův nápad může být taktikou, jak držet v šachu hnutí ANO. Zeman totiž hraje o vlastní zájmy – konkrétně o prezidentské volby. Sedmého listopadu vyprší lhůta, dokdy mohou být podávány kandidatury do voleb. Pokud se do té doby Sněmovna nesejde a poslanci nesloží slib, nemohou žádné kandidáty nominovat. Navíc prezident usiluje o to, aby svého kandidáta nepostavilo hnutí ANO, jež by coby nejpopulárnější politická strana mohlo získat pro svého adepta mnoho hlasů, které potřebuje i prezident Zeman, jenž mandát obhajuje.

Andrej Babiš si zase potřebuje udržet prezidentovu přízeň. Nikdo jiný než prezident jej nemůže pověřit sestavením vlády. A vzhledem k očekávanému pestrému složení Sněmovny a k množství možných koalic může být podpora prezidenta Zemana klíčová.

Lidové noviny, patřící do koncernu Agrofert, který do svěřenského fondu převedl právě předseda ANO Andrej Babiš, však proti prezidentovu ohlášenému postupu bijí na poplach. Označují jej za „nečekaný vzkaz“ a redaktor Jan Klesla zveřejnil hned na titulní stránce komentář, kde se dovolává ducha Ústavy, prezidentův nápad  nejprve „předjednat“ složení orgánů Sněmovny nazývá obstrukcí a shrnuje, že „ústavněprávní experimenty jsou prostě špatné“. 

Lidové noviny dokonce hrozí, že by situace mohla dojít k brzkým předčasným volbám a naznačují, že právě na to hrají „tradiční“ politické strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…