Prezident Zeman dnes asi podepíše jména prvních velvyslanců

25.07.2013 6:26

Prezident Miloš Zeman pravděpodobně dnes odpoledne podepíše listiny některých velvyslanců. Budou to ti, u nichž nejsou pochybnosti o jejich schopnostech, řekl ve středu Zeman.

Prezident Zeman dnes asi podepíše jména prvních velvyslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze Zemanova platu tedy půjde do fondu každý měsíc šedesát tisíc korun. Trvalý platební příkaz prý zadal až do ledna roku 2018

Po několika měsících se tak odblokuje výměna velvyslanců, kterou prezident zastavil kvůli sporu s exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09).

Podle šéfa hradního zahraničního odboru Hynka Kmoníčka by se mělo jednat o velvyslance pro asi dvě až tři desítky zemí. Budou to ti, kteří již mají souhlas hostitelské země a chybí jim jen Zemanův podpis. Pak už budou moci vyjet. "Předpokládám, že to podepíšu zítra 16:30 SEČ," prohlásil Zeman. Podle dostupných informací by v této skupině mohl být například i nový ambasador v Brazílii.

Spor o velvyslance

Listiny Zeman do nynějška zadržoval, když se nepohodl s exministrem Schwarzenbergem v otázce nominace bývalého kosmonauta Vladimíra Remka do Ruska a manželky exprezidenta Livie Klausové na Slovensko. Schwarzenberg dlouhodobě prosazuje názor, že se velvyslanci mají stávat kariérní diplomaté. Nový ministr zahraničí Kohout ani premiér Jiří Rusnok ale proti Klausové a Remkovi neprotestují, problém s velvyslanci tak skončil.

Jména Klausové a Remka by se mohla objevit ve druhé skupině diplomatů, pro kterou je nutný souhlas vlády. Zatím je ale Rusnokův kabinet neschválil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…