Prezident Zeman dnes jmenuje tři desítky nových soudců

18.03.2015 6:35

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenuje tři desítky nových soudců. Mezi nováčky výrazně převažují ženy, kterých je 21. Jednou z nich je dosavadní justiční čekatelka Nina Smitová, dcera bývalé první dámy Dagmar Havlové. Nejvíce kandidátů zamíří do obvodu středočeského krajského soudu.

Prezident Zeman dnes jmenuje tři desítky nových soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

K okresním soudům ve středních Čechách přibude šest posil, po pěti půjde do obvodů Krajského soudu v Hradci Králové a Krajského soudu v Ostravě. Čtyři nováčci posílí okresní soudy pod ústeckým krajským soudem, po třech zamíří do jižních Čech a do obvodu Krajského soudu v Brně. Dva nové soudce získají obvody plzeňského krajského a pražského městského soudu. 
   
Seznam kandidátů, které navrhla bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), schválila minulý měsíc vláda. 
   
Prezident nové soudce jmenoval naposledy v lednu, bylo jich 26. Zeman tehdy na nováčky apeloval, aby přispěli ke zrychlení soudních řízení. Řekl jim, že neuvěřitelná délka soudního řízení snižuje prestiž jejich profese. 
   
Podle statistik se průměrná délka trestního soudního řízení od roku 2008 do roku 2013 zkracovala. Zatímco v roce 2008 činila 226 dní, v roce 2013 to bylo 179 dní. Průměrná délka civilního soudního řízení naopak roste. V roce 2011 byla 305 dní, v roce 2013 už 398 dní. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…