Prezident Zeman dnes na Hradě bude se svým slovinským protějškem Pahorem jednat o migraci

18.02.2016 6:30

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne na Pražském hradě přivítá svůj slovinský protějšek Boruta Pahora. Prezidenti budou diskutovat mimo jiné o migraci, dojít by mohlo i na možnost předložení společného projektu v UNESCO týkajícího se kulturního dědictví slovinského architekta Josipa Plečnika. Pahor se dnes odpoledne setká také s šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD).

Prezident Zeman dnes na Hradě bude se svým slovinským protějškem Pahorem jednat o migraci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.

"Tématy budou bilaterální vztahy, migrační krize, Evropská unie nebo spolupráce Evropské unie s Tureckem," řekl ČTK nedávno ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. "Mezi tématy by nemusely chybět ani věci výjimečné, jako třeba možnost předložení společného projektu ohledně kulturního dědictví Josipa Plečnika v UNESCO," dodal.

Slovinský architekt Plečnik během svého prvorepublikového působení v Praze zanechal silné stopy a podstatně se zasloužil o současný vzhled Pražského hradu. Podle jeho návrhu byl také postaven vinohradský kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Právě ten je součástí mezinárodní nominace Plečnikova díla, kterou připravuje česko-slovinská pracovní skupina. Nominace Plečnikových staveb je složena z šesti památek ve Slovinsku a z národní kulturní památky, kterou je jeho vinohradský kostel.

Pahor ve funkci prezidenta Prahu navštívil už v prosinci 2014, kdy se zúčastnil summitu prezidentů zemí visegrádské čtyřky. Zeman byl naopak jako prezident v Lublani v dubnu 2014.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …