Prezident Zeman dnes večer odletí na návštěvu Číny

11.05.2017 7:10

Prezident Miloš Zeman dnes večer odletí na návštěvu Číny. Během šestidenního pobytu se setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a promluví na konferenci k projektu nové Hedvábné stezky. V plánu má také řadu schůzek se zástupci čínských úřadů nebo podniků. O Zemanově cestě se ale v posledních dnech mluvilo především kvůli české vnitropolitické krizi.

Prezident Zeman dnes večer odletí na návštěvu Číny
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Prezident se totiž chce zabývat odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO) až po svém návratu. Z Číny přiletí v noci na 18. května.

Podle řady politiků to je pozdě a krizi by měl řešit dříve. Původně mělo být v prezidentské delegaci šest ministrů, tři sociálnědemokratičtí zástupci včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale účast zrušili. Zdůvodnili to právě vnitropolitickou situací. Do Číny místo nich letí jejich náměstci. Proti cestě se postavili lidovci.

Do Číny Zemana doprovodí sociálnědemokratický ministr průmyslu Jiří Havlíček, ministr dopravy Dan Ťok a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (oba ANO). V delegaci bude také několik desítek podnikatelů. Prezident před časem řekl, že mezi nimi bude i nejbohatší Čech Petr Kellner. Českou delegaci do Číny přepraví dva vládní letouny. Kromě Pekingu Zeman zavítá také do Nan-ťingu a do Šanghaje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…