Prezident Zeman doporučil poslancům schválit zákon o celostátním referendu

11.03.2016 11:27

Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním projevu v Poslanecké sněmovně doporučil poslancům schválit zákon o celostátním referendu. K předpisu má tři připomínky, jde ale o dílčí připomínky a drobnosti, které spíš vyžadují zpřesnění než zásadní změnu, uvedl. Zeman navštívil Sněmovnu při příležitosti prvního čtení zákona, za poslanci přišel pošesté ve funkci.

Prezident Zeman doporučil poslancům schválit zákon o celostátním referendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Normu o celostátním referendu, kterou poslala vláda do Parlamentu loni v červenci, musí jako ústavní zákon podpořit třípětinová většina poslanců i senátorů. Kabinet tak pro zákon musí hledat podporu v obou parlamentních komorách i mezi opozičními poslanci. Zeman uvedl, že si zákon důkladně prostudoval a má k němu první tři připomínky. Poslancům doporučil normu přijmout.

Zemanovi vadí, že vláda může s referendem nesouhlasit

Prezident napřed kritizoval to, že vláda může s navrhovaným referendem nesouhlasit a obrátit se kvůli tomu k Ústavnímu soudu. Totéž právo ale předloha dává i petentům. Návrh vlády přitom dorazí Ústavnímu soudu dřív než návrh lidí, kteří chtějí referendum vyvolat. „Soudci se dostávají do schizofrenní situace,“ uvedl Zeman.

O návrhu petentů by hlasovali těžko jinak než o návrhu vlády. Zeman nastínil dvě možnosti. Podle jedné by Ústavní soud nerozhodoval o těchto stížnostech v plénu, ale v senátech, které by byly personálně odlišné. Druhou možností je, aby soud projednával oba návrhy v plénu současně. „Toto je třeba zpřesnit,“ míní prezident.

Předkladateli asi ujelo pero

Prezident poukázal taky na to, že předmětem referenda by nemohl být právní předpis. Podle Zemana lze toto ustanovení snadno obejít, je podle něho nesmyslné. K čemu jinému, má-li referendum postihnout klíčové otázky, by se měli občané vyjadřovat, tázal se Zeman.

Předkladateli zákona podle něho asi „ujelo pero“, když ověřování podpisů pod peticí za referendum se má dít stejným způsobem jako při volbě prezidenta. Zeman připomněl problémy, které s tím mělo Ministerstvo vnitra, když původně podíl chyb ze dvou vzorků sčítalo a neudělalo z nich průměr. „Pevně doufám, že toto bude opraveno, je to absolutní nesmysl,“ řekl.

Zeman uvedl, že zastupitelskou a přímou demokracii pokládá za něco, co se vzájemně doplňuje a posiluje. „Vůbec se nedomnívám, že by přímá demokracie byla nižší formou vůle projevu občanů, než je zastupitelská demokracie,“ zdůraznil Zeman. Debatu o zavedení celostátního referenda, které má i kritiky, přirovnal k diskusím o zavedení všeobecného volebního práva před sto lety. Zaznívají podle prezidenta stejné argumenty, že lidé nejsou schopni rozhodovat a že hrozí vláda lůzy.

Celostátní referendum předpokládá Ústava ČR. Všelidové hlasování se zatím konalo jen jedno. O vstupu Česka do Evropské unie občané ČR rozhodovali na základě zvláštní normy. Všeobecné podmínky zákon vymezuje zatím jen pro obecní referenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…