Prezident Zeman dostal pětku z chemie. Od sociální geografky z Klimatické koalice

26.12.2019 19:48

Sociální geografka Michaela Pixová, která se věnuje především klimatickému aktivismu a pracuje jako koordinátorka Klimatické koalice, ostře odsoudila obsah dnešního vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana. Prezident v něm část věnoval i klimatickým změnám, přičemž prohlásil, že si není jistý, zda je rozhodujícím faktorem oteplení planety činnost člověka. To Pixovou rozlítilo. Prezidentovi vzkazuje, že se „pouze ztrapnil“ a „se svými znalostmi by zjevně neměl být schopen odmaturovat ze žádného z exaktních a přírodovědných předmětů, jako jsou fyzika, matematika, chemie či zeměpis“. A postěžovala si i na naše další čelné představitele. Nevynechala ani Zemanova předchůdce Václava Klause.

Prezident Zeman dostal pětku z chemie. Od sociální geografky z Klimatické koalice
Foto: Repro Facebook
Popisek: Aktivistka z Klimatické koalice, Michaela Pixová

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Pixová na dnešním projevu prezidenta Miloše Zemana, jehož pasáž se dotkla i tématu klimatických změn, kvituje, že se podle ní téma „stalo dostatečně důležitým, aby jej už ani český prezident nemohl dál ignorovat“. Zeman jí však obsahem svého vánočního poselství již tolik radosti nepřinesl. Jak podotýká prostřednictvím svého komentáře, tak prezident prý „aktuální kritické situaci mnohem víc škodí, než pomáhá“.

A při té příležitosti vzpomenula i na předchozí hlavu státu a názor na klimatickou změnu. Zeman totiž podle jejích slov zřejmě „kopíruje dědictví Václava Klause a jeho proslulého klimaskepticismu“. „Jde o ostudnou a od nejvyššího představitele země naprosto neakceptovatelnou bagatelizaci největší hrozby, jaké kdy lidstvo čelilo a která již dnes stojí mnoho a do budoucna bude stát ještě mnohem víc lidských životů, potenciálně vyúsťující ve vymření větší části lidstva na Zemi,“ varovala.

Podle ní „upozorňování na vědecký konsenzus ohledně změny klimatu a vlivu člověka na ni není žádným náboženstvím“. Prezident prý není ani „kacířem“, za něhož se v dnešním projevu označil. Mají být jimi naopak ti, kteří na změny klimatu upozorňují. „Prezident ztělesňuje starou zkostnatělou konzervativní církev. Stejnou církev, která kdysi odmítala tvrzení vědců o tom, že se Země točí kolem Slunce, a nikoliv naopak,“ namítá. Přidává i další přirovnání k církevní historii. Hlava státu podle ní „z lidí protestujících proti dalšímu ničení klimatu dělá pomatené čarodějnice“.

Lidé podle Pixové „mají právo vědět o vlivu své činnosti na ničení klimatu“. „Prezident republiky by měl prokázat, že je dostatečně inteligentní, aby chápal vědecký konsenzus i základní fyziku naší atmosféry, kterou chápou dokonce i středoškoláci,“ tvrdí. Zeman se prý takto „pouze ztrapnil, protože se svými znalostmi by zjevně neměl být schopen odmaturovat ze žádného z exaktních a přírodovědných předmětů, jako jsou fyzika, matematika, chemie či zeměpis“.

Prezident by měl podle Pixové raději zkusit „pokusit pacifikovat obyvatele Česka lžemi a polopravdami o historickém vývoj klimatických změn“. Došlo i na „solární barony“. Ti se, jak tvrdí, obohacují „kvůli špatně nastavené a zjevně zkorumpované politice jejich podpory“.

Politovala, že s takovýmto přístupem čelných představitelů se „skutečně efektivní a sociálně spravedlivé klimatické politiky dočkáme jen velice těžko“. „Nekonkurenceschopný skanzen nebude z Evropské unie, která je nyní připravena investovat značnou část evropského rozpočtu do rozvoje nových udržitelných technologií, nýbrž se jím stane právě Česká republika spolu se svým destruktivním přístupem k životnímu prostředí ve stylu ‚po nás potopa‘,“ varuje.

Zeman dnes během svého projevu varoval, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropy ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel. U oteplení zmínil, že si není jistý, zda je rozhodujícím faktorem činnost člověka, nikoliv přírodní zákony. Jako příklad zmínil Grónsko, kde podle něj před tisíci lety byly pastviny a dobytek, vlivem malé doby ledové ale obyvatelé zahynuli hladem a zimou. Dodal také, že by si nepřál, aby se v Unii prosadilo tzv. zelené bankovnictví, které upřednostní ekologické projekty před ekonomicky smysluplnějšími.

Projev prezidenta vyvolal velké kontroverze i mezi samotnými vědci. Nejedná se tak o „vědecký konsenzus“, o kterém Pixová píše. Zatímco ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky (CzechGlobe) Michal Marek označil dnešní názory prezidenta Miloše Zemana na klimatické změny za nepřijatelné a tragické, naproti tomu biolog a ekolog David Storch nepovažuje Zemanovy názory na klima za kontroverzní. Většina odborníků se sice shodne, že klimatické změny alespoň zčásti způsobil člověk, dokázat to ale nelze, míní.

„Většina klimatologů se shoduje, že současné změny jsou alespoň zčásti způsobené člověkem. To ale neznamená, že se to dá dokázat. Už z principu, protože nemáme experiment, opakování a tak dále. Klimatické změny prostě nastaly. Tedy z tohoto hlediska tvrdit, že to není stoprocentně jisté, je v pořádku, jakkoliv většina klimatické obce se shoduje, že člověk tam něco způsobil,“ řekl dnes biolog pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …