Prezident Zeman jmenoval Jindřicha Vybírala rektorem UMPRUM

31.01.2019 19:48

Nový rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) Jindřich Vybíral dnes převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana. Osmapadesátiletý Vybíral nastoupí do čela školy od pátku. Nahradí Jindřicha Smetanu, jehož druhé volební období končí dnes. Funkční období rektora je čtyřleté, Vybíral by měl stát v čele školy do roku 2023.

Prezident Zeman jmenoval Jindřicha Vybírala rektorem UMPRUM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman přijal nejvyšší ústavní činitele České republiky: předsedu Senátu PČR Jaroslava Kuberu, předsedu Poslanecké sněmovny PČR Radka Vondráčka a předsedu vlády ČR Andreje Babiše

Rektorovi popřál Zeman hodně úspěchu v práci. „Jsem rád, že nemáte na sobě tu šaškovskou čepici, kterou vymyslel váš předpředchůdce profesor (Milan) Knížák, a jsem rád, že vám ten řetěz opravdu sluší,“ řekl Vybíralovi, který na Hrad přišel v černém obleku s insignií školy na řetězu kolem krku.

Prezident měl patrně na mysli talár rektora Akademie výtvarných umění v Praze, kterou výtvarník Milan Knížák vedl v letech 1990 až 1997. Na UMPRUM Knížák jako rektor nepůsobil. S prezidentem Zemanem se bývalý ředitel Národní galerie Knížák dostal v minulosti do konfliktu. Například v roce 1996, kdy byl tehdejší předseda ČSSD Zeman zvolen šéfem Poslanecké sněmovny, mu zaslal dopis, ve kterém mimo jiné stálo: „Vaše způsoby, vaše nezamaskovatelná touha po moci mne děsí. Pociťuji tuto situaci jako osobní křivdu.“

Nový rektor UMPRUM plánuje navázat na práci svého předchůdce Smetany mimo jiné v přípravě programu restaurování užitého umění, chce zintenzivnit spolupráci s průmyslem a dále podporovat umělecký výzkum, uvedla škola v tiskové zprávě. „Mimoto by chtěl prohloubit téma internacionalizace, rozšířit mezioborovou spolupráci a zaměřit se na téma společenské odpovědnosti,“ doplnila.

Vybíral bude také pokračovat v budování dílenského zázemí v Mikulandské ulici v centru Prahy. Přestavba bývalé základní školy za zhruba 420 milionů začala letos na jaře a měla by trvat asi rok a půl. V létě se na stavbě zřítila dvě patra, dům se ale zbourat nemusel.

Vybíral působí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové od roku 1996. Přednáší dějiny architektury a designu. Na UMPRUM byl prorektorem a v letech 2011 až 2018 předsedou akademického senátu. Od roku 2006 je vedoucím katedry dějin a teorie umění. Ve volbě rektora loni na podzim byl jediným kandidátem.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze byla založena v roce 1885. Dělí se na katedry architektury, designu, volného umění, užitého umění, grafiky a katedru teorie a dějin umění. Jednotlivé katedry se dále člení na ateliéry podle odborné specializace. Za Vybíralova předchůdce Smetany škola místo své zkratky VŠUP začala používat termín UMPRUM, který více odkazuje k historii školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…