Prezident Zeman navštíví Chorvatsko, jednat bude o migraci

16.03.2017 15:15

Prezident Miloš Zeman navštíví na konci března Chorvatsko, setká se mimo jiné s prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou. Jednat by spolu mohli o migraci, vzájemných vztazích a o budoucnosti Evropské unie. ČTK to dnes řekl mluvčí Zemana Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman navštíví Chorvatsko, jednat bude o migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Zemanova státní návštěva Chorvatska se uskuteční v úterý a ve středu 28. a 29. března. Na Balkán s ním odletí i manželka Ivana. Prezidentský pár bude nejprve přivítán v prezidentském paláci, následovat bude prezidentské jednání a setkání národních delegací. Po tiskové konferenci Zeman odjede na hlavní záhřebský hřbitov Mirogoj, kde položí květiny u Zdi žalu.

Na oběd Zemana pozval chorvatský předseda vlády Andrej Plenkovič. „Samozřejmostí je také státní večeře podávaná na počest státní návštěvy pana prezidenta a jeho paní,“ poznamenal Ovčáček.

Ve středu 29. března Zeman navštíví chorvatský parlament a hospodářskou komoru, kde se uskuteční česko-chorvatské obchodní fórum. Posledním bodem programu bude setkání s krajany žijícími v Chorvatsku.

Zeman by měl s chorvatskou prezidentkou podle Ovčáčka probrat otázku migrační krize a migračních toků, mluvit budou také o vzájemné ekonomické spolupráci. „Nelze zapomenout, že obě země jsou součástí Evropské unie, nelze tak vyloučit také třetí téma, a to debatu o budoucnosti Evropské unie po brexitu a po situaci, kdy se konají klíčové volby v některých zemích,“ dodal Ovčáček.

Zeman se s Kitarovičovou setkal krátce v Maďarsku při jednání prezidentů Visegrádské čtyřky. Na akci byla chorvatská prezidentka pozvaná jako host.

Česká republika má s Chorvatskem kladnou obchodní bilanci, český vývoz byl předloni 11,5 miliardy korun a dovoz 3,1 miliardy. Nejvíce se z Česka do Chorvatska vyváží automobily, opačným směrem se vozí hlavně léky. Důležitou oblastí vzájemné spolupráce je turistika. Na Jadran každoročně míří několik set tisíc Čechů.

Český prezident byl na státní návštěvě Chorvatska naposledy v roce 2005, kdy v září přijel Václav Klaus. Do země několikrát přicestoval i jeho předchůdce Václav Havel. Chorvatský prezident Ivo Josipović byl v Česku třikrát, z toho na státní návštěvě v roce 2011. Zeman do Chorvatska zavítal několikrát v pozici premiéra.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…