Prezident Zeman ocení policistu z Vejprt. Z požáru zachránil deset lidí

20.01.2020 20:32

Prezident Miloš Zeman plánuje udělit na podzim medaili policistovi, který o víkendu s nasazením života pomohl obětem požáru ve Vejprtech na Chomutovsku. Podle Zemana zachránil deset lidí. Uvedl to v pořadu rádia Frekvence 1 vysílaném z Lán. Policie v pondělí pokračovala ve Vejprtech v ohledání místa požáru.

Prezident Zeman ocení policistu z Vejprt. Z požáru zachránil deset lidí
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Zeman ve sněmovně komentuje státní rozpočet

Prezident v pořadu vyjádřil soustrast pozůstalým a uvedl, že policistu, který vytáhl z ohně deset lidí, ocení 28. října.

„Kromě toho, že bych chtěl vyjádřit soustrast všem pozůstalým, tak bych vám chtěl sdělit, že mně bude ctí policistovi, který vytáhl deset lidí s nasazením vlastního života, udělit 28. října medaili Za hrdinství,“ řekl v neděli v Press klubu prezident.

Policisté v pondělí pokračovali v ohledání místa požáru v domově pro postižené ve Vejprtech, při kterém zemřelo osm lidí a dalších 30 záchranáři ošetřili. V nemocnicích zůstávají čtyři lidé, jeden člověk je ve vážném stavu. Příčinu vzniku požáru kriminalisté zatím nestanovili.

Hořet podle předběžných zjištění začalo v neděli ráno ve společenské místnosti, odkud se požár šířil dál do pokojů. Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) v neděli uvedla, že v minulosti se několikrát klienti domova pokusili objekt zapálit. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.

Vejprty tvoří s německou obcí Bärenstein opticky jeden celek rozdělený pouze hraničním potokem Polava, přesto němečtí hasiči nedorazili, posteskla si starostka. Do Vejprt kvůli tomu ve čtvrtek zřejmě přijede německý velvyslanec. Chce vědět, proč hasiči ze sousedního Bärensteinu nezasáhli při požáru domu. Novinářům to v pondělí řekla starostka Gavdunová. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana čeští hasiči nakonec pomoc německých kolegů nepotřebovali.

Na místě naopak byly dvě posádky zdravotníků ze sousedního státu. „My jsme je (německé hasiče) nepotřebovali,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. „Na místě byl dostatek sil a prostředků ke zvládnutí situace a požáru,“ uvedl.

Místní jednotka hasičů byla u budovy na kopci jako první deset minut po ohlášení ve 04:59. Další dobrovolní hasiči přijeli z nedaleké Kovářské a následně profesionální hasiči. Na místě bylo šest jednotek, 12 kusů techniky a 37 hasičů, vystřídalo se celkem 50 hasičů. „Vzhledem k poloze a místu by další technika byla problematická, měli jsme tam optimální počet všeho,“ uvedl Marvan s tím, že hasiči obou států spolupracují. „Jezdíme k nim a oni k nám, ale většinou se to týká požárů dlouhodobých, například u požárů lesa, kdy je potřeba co nejvíce jednotek na dopravu vody,“ uvedl mluvčí krajských hasičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…