Prezident Zeman podepsal zákon proti mezinárodním únikům na daních

04.09.2017 16:34

Nadnárodní firmy budou muset informovat o své finanční situaci v jednotlivých zemích, kde působí. Jejich zprávy budou muset obsahovat informace nutné pro posouzení, zda správně rozdělily základ daně mezi jednotlivé státy. Má to zabránit daňovým únikům. Počítá s tím novela o mezinárodní spolupráci při správě daní, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zprávu převzala ČTK.

Prezident Zeman podepsal zákon proti mezinárodním únikům na daních
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha

Nová povinnost se bude týkat skupin s konsolidovanými výnosy nad 750 milionů eur ročně (20,3 miliardy Kč). Novela zavádí nový okruh automaticky vyměňovaných informací, které se týkají nadnárodních skupin podniků. Jejich zprávy budou muset obsahovat například údaje o výnosech, zaplacené dani z příjmů, počtu zaměstnanců nebo hodnotě majetku.

Novela reaguje na novou směrnici EU. Důvodem změn je podle ministerstva financí zájem Unie na zajištění řádného fungování vnitřního trhu. EU se tak podle ministerstva snaží zajistit spravedlivější hospodářskou soutěž mezi nadnárodními skupinami podniků z Evropské unie a nadnárodními skupinami podniků ze třetích zemí.

Parlament už letos jednu novelu tohoto zákona schválil. Tato předloha v reakci na novou evropskou směrnici rozšířila okruh automatické výměny daňových informací o režim, který se týká předběžných daňových rozhodnutí a předběžných posouzení převodních cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …