Prezident Zeman představil další dva kandidáty na ústavní soudce

14.11.2013 13:45

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu další dva kandidáty na ústavní soudce. Jsou jimi dosavadní člen Ústavního soudu Jan Musil a expert na evropské právo Jiří Zemánek. Horní komora má jejich nominaci projednat do 10. ledna příštího roku, uvedla na svém webu. Termínem projednání by se dnes měl zabývat senátní organizační výbor.

Prezident Zeman představil další dva kandidáty na ústavní soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

 Musil podle prezidenta již dostatečně prokázal, že patří mezi právní elitu. Navržení Zemánka zdůvodnil Zeman v nominačním dopise tím, že tento kandidát může Ústavní soud "obohatit rozsáhlými vědomostmi z oblasti evropského ústavního práva".

Autonomie členských států EU

Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU. Věnuje je se kromě evropského ústavního práva také vymezení ústavní autonomie členských států EU a harmonizaci právních předpisů unie a národních států.

Zemánek by mohl mezi ústavními soudci vystřídat dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončí letos 17. prosince. Nykodým se podílel mimo jiné na přípravě občanského zákoníku nebo zákona o advokacii.

Musil byl poprvé jmenován ústavním soudcem 27. listopadu 2003, předtím vedl katedru trestního práva Právnické fakulty Karlovy univerzity a také Policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…