Prezident Zeman přijme Babiše, mluvit budou o pádu vlády

03.05.2017 7:34

Prezident Miloš Zeman bude dnes s předsedou hnutí ANO a vicepremiérem Andrejem Babišem mluvit o dalším osudu vlády. Na schůzce na Pražském hradě proberou úmysl premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat do konce týdne demisi kabinetu. Důvodem je nespokojenost předsedy vlády právě s Babišem a s jeho vysvětlením nejasností kolem podnikání. Vládní krizi budou vládní politici řešit i ráno před jednáním vlády.

Prezident Zeman přijme Babiše, mluvit budou o pádu vlády
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Sobotka své rozhodnutí zdůvodnil tím, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už několik dnů intenzivně připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné.

Babiš Sobotku za oznámený konec vlády ostře kritizoval, označil ho za zbabělce, který rozhodnutí přenesl na Zemana. Za nejlepší by ministr financí považoval, aby kabinet dovládl v demisi do řádných parlamentních voleb. Zemana se chce na odpolední schůzce zeptat, jak bude dále postupovat. Poznamenal, že právě prezident je nyní na tahu.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že se politici na schůzce budou zabývat aktuálními politickými otázkami. Pražský hrad vládní krizi dosud nekomentoval. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, který se Zemanem v úterý odpoledne mluvil, si Zeman nechal zpracovat analýzu nastalé situace.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…