FOTO Prezident Zeman přistál v Rusku. Toto vše ho nyní čeká

20.11.2017 18:20

Český armádní speciál Airbus A319 s prezidentem Milošem Zemanem na palubě přistál v ruském Soči. Hlava státu tak zahájila oficiální návštěvu Ruské federace. Po devíti letech jde o první návštěvu na takto vysoké úrovni. V úterý se Zeman setká s Putinem, ve středu s premiérem Medveděvem.

FOTO Prezident Zeman přistál v Rusku. Toto vše ho nyní čeká
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Setkání prezidenta Česka Miloše Zemana s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem při návštěvě Číny

Miloš Zeman s manželkou Ivanou a početnou delegací už je v Rusku. Krátce po pondělní osmnácté hodině (českého času) přistál v Soči, slavném ruském letovisku. Prezidenta republiky v úterý odpoledne ve své zdejší rezidenci Bočarov ručej přijme ruský prezident Vladimir Putin.

Jak vyplývá z informací české diplomacie, návštěva na takto vysoké úrovni s tak velkým významem přišla po devíti letech. Nemluvě o podnikatelské delegaci, která je s počtem 150 zástupců českých firem, vůbec největší v historii České republiky. Příprava návštěvy trvala zhruba rok.

O účast v podnikatelské delegaci byl obří zájem i přesto, že výrazné limity představují protiruské sankce ze strany EU, které nicméně prezident Zeman od počátku kritizuje jako neefektivní a poškozující evropské ekonomiky. Krom jiného dojde k podpisu tří kontraktů, kdy každý z nich přesahuje hodnotu miliardy korun.

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Početná podnikatelská delegace se nevejde do armádních letounů, proto byl k tomuto účelu pronajat další Airbus od společnosti Travel Service. Podnikatelé letí jen do Moskvy a Jekatěrinburgu, do Soči letěl pouze speciál s prezidentem a jeho nejbližší delegací.

Přestože jde o významnou návštěvu s očekáváním budování nových obchodních kontaktů, českou vládu bude zastupovat pouze jediný zástupce, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Důvod je prostý, většina stávajících ministrů byla v říjnových volbách zvolena poslanci a právě v pondělí se konala ustavující schůze Sněmovny, která bude pokračovat i v příštích dnech.

Cesty se ovšem účastní kupříkladu také ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. Za účasti prezidentů Zemana a Putina se totiž bude podepisovat dokument o vzniku česko-ruského diskusního fóra. Podobná platforma existuje v rámci rusko-německých či rusko-polských vztahů.

Česko-ruské diskusní fórum bude platformou pro komunikaci na bázi občanské splečnosti. První schůzka se uskuteční příští rok. Dohodu o vzniku fóra podepíše ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Kratochvíl s šéfem Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO) Anatolijem Vasilijevičem Torkunovem.


Foto: Radim Panenka

Během jednání Miloše Zemana s Vladimirem Putinem, které se v Soči uskuteční v úterý, bude otevřeno i téma boje proti islámskému terorismu. Česká hlava státu se chystá Putinovi učinit konkrétní nabídku.

Česká republika má podle dostupných informací zájem nabídnout českého experta do týmu zástupce generálního tajemníka OSN pro boj s terorismem. Oním zástupcem generálního tajemníka je totiž ruský diplomat Vladimir Voronkov, s nímž se prezident Zeman setkal v New Yorku letos v září během své návštěvy v OSN.

Celá návštěva českého prezidenta v Rusku by měla být koncipována v podstatě stejně, jako nedávná návštěva německého spolkového prezidenta. Frank-Walter Steinmeier byl v Rusku před měsícem. Tehdy řekl, že hodlá překonat ochlazení ve vzájemných vztazích. „Je důležité, abychom jako prezidenti využili této příležitosti a pokračovali v dialogu ve snaze zlepšit naše dvoustranné vztahy, z jejichž stavu nemůžeme být šťastní. Jsem přesvědčen, že musíme překonat odcizení, které v posledních letech vzniklo mezi našimi zeměmi,“ prohlásil Steinmeier v Moskvě.

Nyní se během cesty českého prezidenta krom jiného uskuteční v Moskvě velké česko-ruské podnikatelské fórum. V ruské metropoli, kam se Miloš Zeman přesune v úterý večer, se také později setká s premiérem Dmitrijem Medveděvem a nejspíš poobědvá s Michailem Gorbačovem.

Moskva, přesněji česká ambasáda, se stane dějištěm velkolepé recepce, během níž prezident Zeman vyznamená válečné veterány a jednu bohemistku. Na recepci je údajně pozváno přes tisíc hostů. Půjde zároveň o poslední velkou akci stávajícího českého velvyslance Vladimíra Remka, kterému brzy končí jeho funkčí období.

Miloš Zeman také v Moskvě zahájí výstavu „Poklady Pražského hradu“, která se koná na oplátku. Před lety právě na Pražském hradě se konala výstava „Carský dvůr pod žezlem Romanovců aneb poklady moskevského Kremlu“. Akci v Moskvě český prezident zahájí společně s ruskou vicepremiérkou.

V uralském Jekatěrinburgu se dále Zeman zúčastní dalšícho česko-ruského podnikatelského fóra, setká se s gubernátorem Sverdlovské oblasti, uctí památku československých legionářů a obdrží čestný doktorát. Prezidentská delegace se z Ruské federace vrátí v pátek odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …