Prezident Zeman pro ruskou agenturu zkritizoval postoj EU ke Krymu. Unii prý chybí silný vůdce

16.11.2017 21:31

Evropská unie uplatňuje v otázce připojení Krymu k Rusku politiku dvojího metru, což je chyba. V rozhovoru, který dnes zveřejnila ruská tisková agentura TASS, to prohlásil Miloš Zeman. Český prezident v pondělí odlétá na pětidenní státní návštěvu Ruska, kde se setká s nejvyššími představiteli země – prezidentem Vladimirem Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem. Ruské agentuře Zeman mimo jiné řekl, že EU postrádá silné vedení.

Prezident Zeman pro ruskou agenturu zkritizoval postoj EU ke Krymu. Unii prý chybí silný vůdce
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman představil celkových 113038 podpisů pod petičními archy pro svou prezidentskou kandidaturu

„Na jedné straně je tady Kosovo, kde existovala záruka (autonomie v rámci Srbska) ze strany OSN. Tato záruka nebyla naplněna. Na druhé straně je Krym, kde proběhlo referendum. Je to politika dvojího metru, a to je špatně,“ řekl podle ruské agentury Zeman.

Podle informací ČTK se český prezident označil za jediného evropského politika, který v tomto smyslu hovoří. To ale podle něj neznamená, že i jiní nesmýšlejí podobně. Zeman soudí, že jen „nemají dost statečnosti, aby se vyslovili veřejně“.

Miloš Zeman se v rozhovoru vyslovil pro rozšíření spolupráce evropských zemí s Ruskem v boji proti terorismu. „Nikdo nespojuje víc než společný nepřítel. A Rusko má v této otázce svou historickou zkušenost. Proč bychom se nespojili v boji proti islámskému extremismu?“ citovala agentura českého prezidenta.

Evropská unie podle Zemana postrádá silné vedení. „Spojené státy mají silného vůdce, kterým je prezident. Platí to i o Rusku nebo Číně. Řekněte mi, kdo je silným vůdcem Evropské unie? Nikdo takový bohužel není,“ uvedl.

Zeman ruské agentuře řekl, že je zastáncem ochrany válečných pomníků sovětských vojáků v České republice. Stav památníků, na jejichž zachování velmi záleží Kremlu i velké části ruské veřejnosti, ruská oficiální místa v případě Česka – na rozdíl například od Polska – hodnotí vysoko.

Znepokojení Moskvy, vyjádřené i diplomatickou cestou, vyvolávají ale dlouhodobé spory o osud pomníku sovětského maršála Ivana Koněva v pražských Dejvicích. Městská část je vystavena kritice od levicových politiků, že hodlá pomník odstranit. Zastupitelstvo se brání tvrzením, že místo odstranění pomníku schválilo návrh na osazení piedestalu cedulemi v českém, ruském a anglickém jazyce.

Maršála Koněva, který se podílel na osvobozování Prahy na konci druhé světové války, ale i na potlačení maďarského povstání v roce 1956, si Zeman váží a je si jist, že jeho pomník v Praze zůstane. „Lidé, kteří se pokoušejí přepisovat naše dějiny, tyto dějiny nechápou,“ řekl prezident a dodal, že takoví fanatici jsou v každém státě. V Česku jich ale podle něj není mnoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…