Prezident Zeman prozradil, koho letos vyznamená. Přidal i pár slov k „trenýrkám“

06.10.2015 18:30

Miloš Zeman nechal nahlédnout „pod pokličku“ příprav letošních oslav státního svátku 28. října. Prozradil totiž jméno jedné dámy, která se dočká státní pocty. Vrátil se také ke kauze rudých trenýrek nad Hradem.

Prezident Zeman prozradil, koho letos vyznamená. Přidal i pár slov k „trenýrkám“
Foto: ReproFoto: webtv.un.org
Popisek: Miloš Zeman během projevu na Valném shromáždění OSN

Zeman udělí státní vyznamenání Jitce Frantové, herečce a vdově po českém emigrantovi v Itálii. Prezident to přislíbil na prezentaci Pelikánovy knihy v Italském kulturním institutu v Praze.

Zpět k trenýrkám

Nelze vyloučit, že ve funkci kvůli kauze vyvěšení červených trenýrek nad Hradem skončí i šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík, řekl dnes prezident Miloš Zeman ČTK. Dodal, že na Hradě budou kvůli bezpečnosti instalovány bezpečnostní rámy.

Rudé trenýrky nad Hradem místo prezidentské standarty pověsila skupina Ztohoven zhruba před dvěma týdny, prý jako „standartu muže, který se nestydí za nic“. Na střechu vylezli převlečení za kominíky, policisté je zadrželi až po činu. Snadno překonané zabezpečení Hradu vyvolalo kritiku.

Následně proto ve funkci skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Požádal o přeložení, protože Zeman požadoval jeho odvolání. Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci – stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Na začátku tohoto týdne pak skončil i velitel Hradní stráže Radim Studený.

„Nevylučuji, že změn bude více. A pokud budou, budou vám včas oznámeny,“ řekl Zeman k budoucnosti dalších lidí, kteří jsou na Hradě odpovědní za bezpečnost. Na doplňující otázku, zda se změny mohou týkat i Fulíka, odpověděl, že to „nelze vyloučit“.

Zároveň řekl, že Hrad čeká zavedení bezpečnostních rámů. Bude to podle něj znamenat omezení pro návštěvníky, ale považuje to za lepší, než kdyby na Pražský hrad zaútočili teroristé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…