Prezident Zeman řekne, zda bude Šmarda ministrem, až po jednání s Hamáčkem

26.06.2019 19:40

Prezident Miloš Zeman dnes během návštěvy Vysočiny prohlásil, že až po jednání s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem se vyjádří k tomu, zda se novoměstský starosta Michal Šmarda stane novým ministrem kultury. Zeman zároveň uvedl, že se Šmardou, který je místopředsedou sociálních demokratů, se setkal v úterý. Ani jeden z nich obsah schůzky nekomentoval.

Prezident Zeman řekne, zda bude Šmarda ministrem, až po jednání s Hamáčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Šmarda by měl nahradit sociálního demokrata Antonína Staňka, který podal demisi po protestech v kulturní obci. Zeman jeho rezignaci odmítl přijmout a premiéru Andreji Babišovi doporučil, aby počkal na prověřování Staňkem podaných trestních oznámení.

Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal premiér. Podle Ústavy musí Zeman takovému požadavku vyhovět. Zeman se ale opírá o argument, že Ústava mu nestanoví termín, dokdy tak musí učinit, přestože ústavní právníci se shodují, že prezident má v takových případech konat bez zbytečného odkladu.

ČSSD zvažuje, že v případě dalšího otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Hamáček chce ale také nejprve s prezidentem jednat, současně ČSSD trvá na tom, že situaci je nutné vyřešit do neděle tohoto týdne. Místopředseda sociálních demokratů Ondřej Veselý novinářům v souvislosti s dnešním zasedáním klubu řekl, že se poslanci domluvili na písemné žádosti o podání žaloby. To ale Hamáček popřel. S prezidentem domlouvá schůzku. Podle kuloárových informací by se setkání Hamáčka se Zemanem mělo odehrát do pátku. Zeman ve čtvrtek ukončí návštěvu Vysočiny a v kraji pak zahájí svou několikadenní dovolenou v Novém Veselí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…