Prezident Zeman se odebral do kláštera. A pak pronesl vážné varování ohledně migrantů

14.12.2016 15:30

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman zahájil ve středu dopoledne státní návštěvu Portugalska. Oficiální program začal u kláštera svatého Jeronýma v centru Lisabonu. Následně se Zeman v doprovodu desítek jezdců na koních odebral do prezidentského paláce k dalším jednáním. Na tiskové konferenci mimo jiné prezident Zeman uvedl, čím lze reálně zpomalit migrační vlny, které budou zahrnovat další miliony lidí.

Prezident Zeman se odebral do kláštera. A pak pronesl vážné varování ohledně migrantů
Foto: Radim Panenka
Popisek: V klášteře sv. Jeronýma v Lisabonu, položení věnce k hrobce nejvýznamějšího portugalského básníka

Ještě před oficiálním jednáním prezidentů i národních delegací v sídle portugalského prezidenta si Miloš Zeman prohlédl kostel a přilehlé prostory kláštera sv. Jeronýma. Položil tam i věnec k hrobce Luíse Vaz de Camõese, který je považován za největšího portugalského básníka, srovnatelného třeba s Homérem nebo Vergiliem.

Témata svých jednání oba prezidenti sdělili až na společné tiskové konferenci. Prezident Zeman v úvodu tiskovky poblahopřál prezidentu de Sousovi ke zvolení portugalského expremiéra generálním tajemníkem OSN.

„V podrobné a poměrně dlouhé diskusi jsme se s panem prezidentem shodli na všech zásadních otázkách naší vzájemné spolupráce. Stav Evropské unie vyžaduje změny, aby se neopakoval Brexit, a vyžaduje nové vedení a reformu, kterou by mohly iniciovat právě země středního rozsahu včetně Portugalska a České republiky,“ uvedl Miloš Zeman.

Upozornil, že ve vzájemných vztazích kromě výměny zboží vítáme hlavně výměnu investic, což je prý dlouhodobě důležitější. Týkat by se to mohlo nejen strojírenských a dalších podniků, ale i turistického ruchu.

Došlo také na migrační krizi. Ta bude podle českého prezidenta pokračovat a lze očekávat, že se na pochod do Evropy dají miliony lidí. I kvůli tomu, že budou stále pozorovat rozdíl v životní úrovni své a životní úrovni Evropanů.

„Migrační krize bude pokračovat, bude dlouhodobá a bude zahrnovat miliony lidí. Opakuji názor, že poskytovat efektivní pomoc, nikoli dary diktátorům, africkým zemím by mohlo tento proces přinejmenším zpomalit. Co se týče krize EU, domnívám se, že především musíme připustit, že tato krize existuje,“ dodal prezident Zeman v Lisabonu při společné tiskové konferenci.

Během středy prezidenta Zemana ještě čeká oběd s ministrem zahraničí, který zastupuje nepřítomného premiéra, návštěva muzea Igreja do Carmo, kde je ve zříceném kostele socha sv. Jana Nepomuckého, a prohlídka Elevador Santa Justa, věže s výtahem a vyhlídkou na město. Tam se hlava státu setká s českými novináři, kteří ho při státní návštěvě doprovázejí.

Den Zeman uzavře státní večeří s prezidentem Portugalska. Během čtvrtka ho čeká náročný program až do pozdních večerních hodin, odkud se s delegací přesune rovnou na letiště. V Praze by měl prezidentský speciál přistát v pátečních brzkých ranních hodinách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…