Prezident Zeman se ostře vyjádřil o České televizi. Nejlepší by prý bylo úplně zrušit koncesionářské poplatky

05.10.2016 21:16

I když bylo deštivé počasí, náměstí v Uherském Brodě bylo zaplněno. Přijel totiž prezident Miloš Zeman. V doprovodu hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD) se seznamuje s problémy kraje a občanů. Vyjádřil se mimo jiné ke kauze Ferdinanda Peroutky i k veřejnoprávní České televizi.

Prezident Zeman se ostře vyjádřil o České televizi. Nejlepší by prý bylo úplně zrušit koncesionářské poplatky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Stanislav Mišák s manželkami

Úvodem Zeman vzpomněl tragédii, ke které došlo v loňském roce, kdy střelec vtrhl do jedné z restaurací a zabil přítomné hosty. „Nesmím nic naznačovat, ale věřím, že 28. října bude jeden z vašich spoluobčanů oceněn medailí Za hrdinství vzhledem k tomu, že se dokázal postavit útočníkovi. I přestože neměl pistoli, ale židli,“ řekl Zeman. „Kdyby byla větší kontrola těch psychicky labilních osobností, tak by k této tragédii nedošlo. Víte velice dobře, že po bitvě je každý generál a krásně se radí těm druhým, ale možná kdybychom byli v té situaci, zareagovali bychom také špatně,“ zmínil Zeman.

Podle prezidenta nejsou rozhodně občané rozděleni do kategorií. „Všichni jsme si rovni, každý má právo na svůj názor a kouzlo demokracie je v tom, že názory jsou různé. Někdy nás to rozčiluje. Ale není na světě člověk ten, který by se zalíbil lidem všem. Nesouhlasné názory vás nutí přemýšlet a mohou vás inspirovat,“ dodal Zeman. Následně poprosil občany, aby šli k volbám, neboť jde o svátek demokracie.

Jeden z dotazů na prezidenta směřoval k veřejnoprávní České televizi, která je podle tazatele neobjektivní. „V tržním prostředí, když se vám nějaký kanál nelíbí, otočíte knoflíkem a na ten kanál se nedíváte. Jediný jiný kanál je Česká televize, protože ať se díváte, nebo nedíváte, musíte platit koncesionářské poplatky. Dokonce se objevil názor, že i když odhlásíte televizi, musíte prokázat, že ve svém bytě máte vypnutý elektrický proud. Můj názor je jednoduchý – zrušme koncesionářské poplatky, nebo alespoň je zrušme pro důchodce nad 75 let,“ řekl Zeman. Potom by měly všechny televize rovný přístup, prohlásil Zeman.

„Každý člověk, a Ferdinand Peroutka byl bezpochyby velký novinář, udělá někdy ve svém životě chybu. Nevím, jestli jste četl rozsudek odvolacího soudu, který konstatuje, že Peroutka skutečně ve své době podlehl ideologii nacismu a dokonce že napsal antisemitský článek, který se jmenuje Češi, Němci a židé,“ řekl k další otázce ohledně Ferdinanda Peroutky Zeman. „Peroutka obdivoval Hitlera pouze krátkou dobu, v období druhé republiky a v období protektorátu. Ostatní články, kromě článku Hitler je gentleman, se naštěstí našly a na základě těchto článků byl vynesen onen rozsudek odvolacího soudu. Buďme tolerantní k chybám druhých, chceme-li, aby oni byli tolerantní k nám,“ zmínil Zeman. Ten se soudí s vnučkou Peroutky Terezií Kaslovou ohledně existence článku Hitler je gentleman, který Zeman připisuje Peroutkovi. Článek se však prozatím nenašel. 

Další z návštěvnic setkání se rozplakala kvůli nemožnosti nalézt ve svém věku práci. Nemůže navíc vyjít se sociálními dávkami. „Lidé často neznají svá práva a nepožádají si o příspěvek v hmotné nouzi,“ zmínil v odpovědi prezident. 

„Nevím o tom, že by se Donald Trump zabýval výstavbou vojenského radaru. Nevidím důvod, proč bych měnil své negativní stanovisko k této stavbě,“ řekl Zeman k další otázce, kdy se tazatel obával výstavby vojenského radaru v Čechách v souvislosti s případným vítězstvím Donalda Trumpa v USA. „Američané ani nikdo jiný by se neměli plést do toho, zda na našem území bude radar. O tom by měli rozhodovat čeští politici a čeští vojáci,“ zmínil Zeman.

Následující otázka pak směřovala na Brexit. „Téměř nikdo neanalyzuje strategii, kdy prohrávají obě strany. A toto je podle mého názoru přesně případ Brexitu. Prohrála Velká Británie, prohrála Evropská unie,“ řekl Zeman, který se mimo jiné domnívá, že z Velké Británie se pokusí odstoupit Skotsko. 

Závěrečná otázka pak směřovala k vysvědčení prezidenta v páté třídě. „Byl jsem šprt,“ řekl Zeman s tím, že jeho maminka byla učitelka. „Dnes říkají někteří politici, že děti by neměly být fyzicky trestány, ani plácnutím přes zadek. Podívej se, když tě seřežou občas vařečkou, máš šanci, že se staneš prezidentem nebo prezidentkou,“ poznamenal Zeman.

Zeman následně podepal pamětní list a přivěsil památeční stuhu na prapor města. Od starosty města Patrika Kunčara si odvezl láhev dobré slovácké slivovice a slaninu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…