Prezident Zeman se příští týden vypraví na cesty do krajů

31.08.2013 10:29

Prezident Miloš Zeman zahájí v polovině týdne avizované cesty do krajů. Jako první si vybral Zlínský kraj, kde má silnou základnu Strana práv občanů - zemanovci, jejímž je čestným předsedou. V regionu bude také volebním lídrem SPOZ Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Prezident bude v kraji od středy do pátku, informoval Hrad. O týden později Zeman zavítá do Pardubického kraje.

Prezident Zeman se příští týden vypraví na cesty do krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

SPOZ v Pardubickém a Zlínském kraji byly podle Zemana jediné dvě organizace strany, které se v krajských volbách dostaly přes pětiprocentní práh "a poté sestavily s ČSSD velmi funkční koalice", řekl v únoru.

Klasická návštěva prezidenta nebo předvolební kampaň SPOZ?

"Při první oficiální cestě do jednoho z regionů se Zeman setká s občany," řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas (SPOZ). "Chceme mu ukázat některou základní i střední školu, protože začíná školní rok, také místa, které mají určité rezervy, například vsetínskou nemocnici," uvedl Nečas. Počítá se také se setkáním s občany na některém náměstí či prohlídkou továrny.

Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) upozornil, že je třeba rozlišovat, jestli se bude jednat o klasickou prezidentskou návštěvu regionu nebo se Zeman návštěvou kraje zapojí do začínající předvolební kampaně SPOZ. Prezident tvrdí, že stranu sice podporuje, do kampaně se ale údajně zapojit nehodlá.

Na Zlínsku mají zemanovci ve hře Mynáře i Čubu

Kromě Mynáře, který je regionálním stranickým lídrem, mají zemanovci ve Zlínském kraji další silnou osobnost v zakladateli někdejšího slušovického družstva Františka Čuby. Zemanův přítel byl loni na podzim zvolen do zastupitelstva Zlínského kraje v barvách SPOZ.

V Pardubickém kraji by měl být volebním lídrem strany její předseda Zdeněk Štengl. Šéf zemanovců pravidelně konzultuje s prezidentem na Hradě.

Jako třetí region v pořadí navštíví Zeman koncem září Jihomoravský kraj. SPOZ zde má nejsilnější členskou základnu. Ve čtvrtek ji ještě posílil senátor Jozef Regec. Bývalý cyklista změnil v politickém pelotonu stáj, když k SPOZ přešel od ČSSD.

Haškovi se v ČSSD posiluje pozice díky podpoře zemanovského křídla

Jihomoravským hejtmanem je statutární místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, který je Zemanovi nakloněn. Posílení Haškovy pozice uvnitř ČSSD je podle některých pozorovatelů výsledkem podpory, které se mu dostává od "zemanovského" křídla uvnitř sociální demokracie. Hašek se také v některých případech staví k odchodům členů ČSSD do SPOZ méně kriticky než předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Prezident v březnu přijal krajské hejtmany na Hradě. Setkal se s nimi dříve než se členy tehdejší pravicové vlády. Hejtmany tehdy pochválil, že pod jejich vládou kraje fungují lépe než centrální vláda. Podle šéfa Asociace krajů Haška je jednou ze Zemanových rolí být prostředníkem mezi vládou a regionálními představiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…