Prezident Zeman se prý zapisuje do historie. Analytik vysvětluje, co se mu s čínskou stranou povedlo

02.04.2016 20:09

Analytik Jan Campbell na serveru Vaše věc zhodnotil návštěvu čínského komunistického prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Přál by si, aby Česká republika dokázala využít možnosti, které jí tato návštěva otevřela. V první řadě musejí lidé najít odvahu do Číny vycestovat. Bude prý dobře, když si při té příležitosti prohlédnou i měnící se Rusko. Prezidenta Miloše Zemana pochválil za to, že nám cestu na Východ otevřel. Média by ho za to prý měla chovat v úctě, a ne ho hanět.

Prezident Zeman se prý zapisuje do historie. Analytik vysvětluje, co se mu s čínskou stranou povedlo
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Čínský prezident Si Ťin-pching byl v Praze jen krátce, přesto jeho návštěva otevřela určité možnosti těm, kteří se nezaleknou a využijí je. Měli bychom přitom mít na paměti jednu věc. Vztah Česka a Číny nikdy nebude vztahem rovnocenných partnerů, protože význam Číny ve světě je mnohonásobně vyšší. Číňané si také nedělají hlavu s ochranou duševního vlastnictví. Svědčí o tom například okopírované a vylepšené modely ruských ponorek nebo amerických vrtulníků.

Číňané okopírovali také ruské raketové systémy, byť je následně upravili po svém. Totéž můžeme podle analytika říci o čínských stíhačkách J-15. Ty vycházejí z ruského modelu stíhačky SU-27, nicméně čínská vylepšení způsobila, že jsou čínské verze výkonnější. Rusové si stěžovali, ale docílili jen toho, že Číňané své stroje ještě zdokonalili, teď už bez ruských částí.

Celý text najdete zde.

Pokud budeme mít na paměti tyto skutečnosti, obchodní spolupráce s Čínou může prospět a prezident Zeman dělá dobře, že nám otevírá dveře do světa, ve kterém umí pružně reagovat na měnící se podmínky ve světě.

„Nabádá vládu a občany k hlubšímu zamyšlení nad konáním, krátkodobými a dlouhodobými, případně nezvratnými následky konání. Je to právě ta nemateriální hodnota, kterou nabízí prezident řečí obchodníků a podnikatelů při pomoci kreace materiálních příležitostí, jež dělá seniora s holí juniorem s jasnou hlavou a řečí. Úcta by měla znít z médií, a ne hrozba. Stáří se má ctít a mládí chránit, praví jedno staré přísloví. To platí o to více v době, kdy není možné trvat na absolutní suverenitě státu, kdy je nejvyšší čas akceptovat krize jako část života a kdy se musíme učit umět postarat sami o sebe. Kreace příležitostí – seniorem pro malou skupinu schopných – mladých, je jednou z mála správných cest k udržení identity a rozvoji toho mála, co zůstalo. Velká většina společnosti se později ráda připojí, protože se naučila kopírovat a ráda kopíruje. Stačí mít peníze a adresu copy centra. Historie napovídá, že velké změny způsobily jednotlivci, ne masy,“ píše autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …