Prezident Zeman se v ČT dočkal razantního zastání. Pak promluvil Pospíšil

26.01.2016 22:55

Senátor Jan Veleba se zastal prezidenta Zemana v aféře „Sobotka a kalašnikov“. Hysterie kolem dvou vět prezidenta je podle jeho názoru zcela nemístná. Dnes se premiér útlocitně bojí o děti a přátele, ale když šlo o tak zásadní věc, jako byla standarta prezidenta republiky, Sobotka to ironizoval. Politolog Kamil Švec oponoval, že prezident musí dbát na to, že reprezentuje stát, a pokud to přehlíží, měl by možná rezignovat. A pak znovu promluvil Jiří Dienstbier (ČSSD). Pánové diskutovali v úterních Událostech, komentářích.

Prezident Zeman se v ČT dočkal razantního zastání. Pak promluvil Pospíšil
Foto: David Daniel
Popisek: Prezident Miloš Zeman pózoval fotografům za volantem traktoru při návštěvě firmy Zetor

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09), člen sněmovního zahraničního výboru Leo Luzar (KSČM) a senátor Jan Veleba (SPO) diskutovali o žertu prezidenta Miloše Zemana na účet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Miloš Zeman v každém svém vystoupení má některé bonmoty, ale tady tomu nerozumím. Je dobře, že jste to vyjádření přehráli celé, protože on tam zmínil politiky obecně a prezidenta zvláště... Ani v první, ani ve druhé části výroku se nevyskytuje odkaz na funkci ani jméno premiéra. Je to zjevně bonmot a zjevná nadsázka. Naprosto zjevná. Pokud by pan premiér do toho nezapletl své děti a přátele a postavil by se k tomu jako chlap, udělal by lépe,“ poznamenal na úvod senátor Veleba.

Moderátora Lukáše Dolanského následně nabádal, aby nezkresloval výrok prezidenta, aby ho citoval přesně a nesahal ke zkratkám.

Mnohem horší podle něj bylo, když byla ze střechy Hradu ukradena standarta prezidenta republiky, což je jeden ze symbolů našeho státu. Standartu nahradily rudé trenky. „A tento premiér, který je teď tak útlocitný, si na Twitter napsal, že jedny trencle republika snese,“ doplnil.

Politolog Kamil Švec oponoval, že některé výroky si hlava státu prostě nesmí dovolit. „Vyjadřovat se v bonmotech tedy není vždy prozíravé. Hlava státu by především měla hovořit tak, aby reprezentovala stát jako takový.“ A pokud se senátor Veleba i prezident Zeman odvolávají na to, že byl prezident zvolen v přímých volbách, pak prezident musí tím spíše reprezentovat celý národ. Ale to se neděje, protože Miloš Zeman vychází vstříc svým voličům v očekávání dalších prezidentských voleb. „Ale on si nemůže dovolit hovořit jako Miloš Zeman, on je prezidentem 24 hodin denně. On v tomto nemá oddech. Pokud nechce hovořit jako prezident, může svou funkci složit a pak se může vyjadřovat jako soukromá osoba.“  

Ostrá slova přidal i europoslanec Pavel Pospíšil. Slova prezidenta Zemana jsou formou projevu, která se hodí možná tak do „banánové republiky, a ne k nám,“ udeřil. Následně dal za pravdu politologovi, že prezident Zeman vychází vstříc toliko svým voličům. Konfrontační politický styl je podle jeho názoru sice možný, ale mladé demokracii, jako je ta naše, to spíše škodí.

Ministr Dienstbier v této souvislosti zopakoval, že snad žádného občana nenapadne naplnit výzvu hlavy státu, neboť v podstatě jde o výzvu k teroristickému činu. „Prezident to možná myslel jako srandu, ale nikdy si nemůžeme být jisti, jestli to nějaký šílenec v této vypjaté době nevezme vážně... To je tak daleko za čarou, že je to absolutně neobhajitelné. Ani v žertu by prezident neměl vyhrožovat teroristickým útokem,“ vypálil Dienstbier.

Luzar sice uznal, že výrok Miloše Zemana nebyl jistě správný, ale na druhé straně poukázal na to, že je prezident vystaven obrovskému tlaku médií. Svědčí o tom mimo jiné i již zmíněná kauza červených trenýrek na Hradě. „Málokterá média upozorňují na to, že se takto nemá přistupovat k prezidentovi, zvlášť když je zvolen lidem,“ vyjádřil svůj názor komunistický politik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…