Prezident Zeman se v Portugalsku svěřil, kvůli čemu tuto zemi skutečně navštívil

15.12.2016 16:15

Setkání s šéfem parlamentu, projev před podnikateli, otevření výstavy, koncert, recepce, návštěva lisabonské radnice. Prezident Miloš Zeman se v Portugalsku rozhodně nenudí. Program má plný až téměř do desáté večerní hodiny, kdy se s delegací vrací zpět domů.

Prezident Zeman se v Portugalsku svěřil, kvůli čemu tuto zemi skutečně navštívil
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a ministryně Karla Šlechtová při státní návštěvě Portugalska

Prezident Miloš Zeman pokračuje ve státní návštěvě Portugalska. Jeho zdejší protějšek Marcelo Rebelo de Sousa během projevu na česko-portugalském podnikatelském fóru prozradil, že ho Zeman pozval do Prahy. De Sousa, který je hlavou státu teprve od počátku letošního března, pozvání přijal se slovy, že se do takové krásné země těší.

Zeman se v Portugalsku může cítit jako „ryba ve vodě“, prezident de Sousa je totiž, stejně jako český prezident, známý vtipálek.

Po formální návštěvě portugalského parlamentu sídlícího v monumentální historické budově, kde kromě oficiálního jednání nebylo žádné veřejné vystoupení, se Miloš Zeman i se svým protějškem odebral do sídla obchodní komory na česko-portugalské byznys fórum. Ještě před tím si ale stihl na terase parlamentu s výhledem na Lisabon posedět u oblíbené cigarety.

Nejsem zde jako turista, ale jako přítel, řekl Zeman

Během řeči na podnikatelském fóru prezident Zeman odmítl, že by přijel jako politický turista, který nevede žádná jednání, pouze si udělá výlet a objede turisticky přitažlivá místa. „Nejsem zde jako turista. Prezidenti nemají volný čas k turistice. Jsem tady jako přítel,“ uvedl.

Jednak chtěl v Portugalsku pro zlepšení vzájemných vztahů docílit „personální chemie“ mezi oběma prezidenty. Za další hodlá pomoci vzájemné spolupráci českého a portugalského parlamentu a pochopitelně prý také chce pomoci v ekonomické spolupráci.

Zmínil v té souvilosti svá nejoblíbenější přirovnání. Miloš Zeman s oblibou říká, že než proklínat tmu, je lepší zapálit alespoň jednu svíčku. I kdyby prý šlo o jediný malý, ale konkrétní projekt, bude to ta pomyslná svíčka.

Dalším principem podle jeho slov je, že lepší, než sníst jablko, je zasadit jabloň, tedy investovat, přestože se vložené prostředky nemusí vrátit ihned. Konečně třetím principem je podle Zemana hledět na to, aby obě strany ze spolupráce těžily a jednalo se tak o „win-win“ strategii. Opačný efekt, „lose-lose“ strategie, kdy prohrávají obě strany, může prý nejlépe vystihnout Brexit. V tomto případě, jak Miloš Zeman míní, bude tratit jak Velké Británie, tak Evropská unie.

Odpoledne stihne prezident v Lisabonu poobědvat s představiteli podnikatelské sféry, setkat se s pracovníky českého velvyslanectví nebo navštívit lisabonskou radnici a převzít symbolické klíče od města. Večer se opět setká s prezidentem de Sousou, oba státníci půjdou na koncert do kostela Citadely. Později zahájí Zeman výstavu o Karlu IV. a zúčastní se recepce v histrické rezidenci za městem. Kvůli náročnému programu se český prezident do Prahy vrátí až v pátek kolem druhé hodiny ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…