Prezident Zeman se ve čtvrtek setká s hejtmany krajů

05.08.2017 11:39

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek večer setká s hejtmany krajů. Přijme je na zámku v Lánech na Kladensku. ČTK to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle předsedkyně Asociace krajů ČR a karlovarské hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) budou tématem aktuální otázky včetně třeba navýšení platů poskytovatelů sociálních služeb.

Prezident Zeman se ve čtvrtek setká s hejtmany krajů
Foto: Radim Panenka
Popisek: Setkání novinářů a prezidenta Miloše Zemana na státní návštěvě Vietnamu

„Během čtvrtečního setkání hejtmanek a hejtmanů s panem prezidentem Milošem Zemanem bychom chtěli hovořit především o aktuálních tématech, která hýbou kraji a řešila je Rada Asociace krajů ČR, tedy o navýšení platů poskytovatelů sociálních služeb, navýšení platů a mezd zdravotních sester lůžkových oddělení ve směnném provozu či o navýšení mezd řidičů autobusů,“ sdělila Vildumetzová ČTK. Poznamenala, že nařízení vlády k těmto věcem podle ní přicházejí nesystémově, kraje nemají časový prostor a peníze na to, aby se peníze k lidem dostaly včas. „O tom určitě chceme jednat s panem prezidentem a znát jeho názor,“ dodala.

Zeman se s novým vedením Asociace krajů setkal v polovině února na Pražském hradě. Debatovali tehdy o financování oprav silnic druhých a třetích tříd, památkové péči, hospicích, problémech OKD či o zákonu o národních parcích. Vildumetzová po schůzce novinářům řekla, že se hovořilo i o zvyšování mezd řidičů linkových autobusů a Zeman požádal hejtmany o to, aby podporovali stavební projekty, které přesahují jejich volební období, včetně kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Na únorovém setkání Zeman hejtmany pozval, aby za ním v létě přijeli do Lán. Řekl tehdy, že na schůzku pozve i ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (ANO), aby projednali financování oprav silnic z fondů Evropské unie. Zeman míní, že by měly kraje více využívat integrovaný regionální operační program.

Prezident se s hejtmany také setkává při svých cestách do krajů. Při jeho květnové návštěvě Libereckého kraje se řešilo financování těchto cest. Tamní hejtman Martin Půta (STAN) chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Zeman to odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…