Prezident Zeman se vrátil na „místo činu“. Toto ještě nikde neřekl a už nejspíš nikde jinde neřekne

25.01.2017 17:13

Konstantinovy Lázně. Zde přišel prezident Miloš Zeman o své panictví. A dnes je navštívil znovu – v den svého svátku – v rámci návštěvy Plzeňského kraje.

Prezident Zeman se vrátil na „místo činu“. Toto ještě nikde neřekl a už nejspíš nikde jinde neřekne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

„Jsem tady po 55 letech. Když jsem tady byl poprvé, bylo mně 17 let. Zločinec se vrací na místo činu. Tehdy jsem si tady tři týdny léčil srdeční vadu, která se jmenovala systolický šelest. Díky bohu i díky Konstantinovým Lázním jsem si ji vyléčil. A jsou vzpomínky, na které opravdu nelze zapomenout, protože dobře víte, že v životě je vždycky něco poprvé. A já nesmím ani naznačovat. Ale všiml jsem si, že v roce 2014 byla v Konstantinových Lázních soutěž dřevosochařů Jak ztratit panenství. Tak jsem si prohlédl fotografie a zavzpomínal jsem,“ vzpomněl na svůj zážitek Zeman. Víc však dnes neprozradil. Pouze dodal, že jej provází nostalgie. „Chci si uchovat vzpomínku na mládí. Možná že už nežije, ale kdyby žila a já ji viděl po těch 50 letech, tak ta vzpomínka by vybledla a byla by přehlušena tím originálem,“ zavzpomínal na onu slečnu. „Když zavřu oči, tak si vzpomenu,“ řekl.

První dotaz směřoval k nově zvolenému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. „První kroky a první dny amerického prezidenta nasvědčují tomu, že bude plnit to, co řekl před volbami. A to je dobře. Politici mají dodržovat sliby,“ uvedl Zeman. Předchůdce Barack Obama byl podle něj zklamáním. „Co je mně na Trumpovi sympatické? To, že je proti nelegální migraci, islámskému terorismu a nesnáší novináře,“ dodal Zeman. „Novináři jsou skupina, která nadřazuje své názory nad názory ostatních lidí. Místo aby informovali, vnucují své názory. Dám vám jediný příklad, na který upozornila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání,“ poukázal Zeman na vysílání v den amerických voleb, kdy ve studiu nebyl přítomen žádný Trumpův přívrženec. „Pokud Donald Trump toto vše překoná, bude to silný a dobrý americký prezident,“ myslí si. 

„Od kolika let jste chtěl být prezidentem?“ zeptala se malá dívenka. „Od roku 2012 a v roce 2013 jsem byl zvolen. V dětském věku jsem byl hajným, a když se mi to nepoštěstilo, chtěl jsem být důchodcem,“ sdělil. To, zda bude chtít být dál prezidentem, však Zeman neprozradil. „Počkejte na začátek března, konkrétně na 10. března,“ řekl.

„Je to příšerně těžké být prezidentem. Ale musím s úsměvem na tváři předstírat, že je to lehké, aby bylo více případných protikandidátů, kteří si řeknou: Je to lehké, tak to zkusím také,“ odpověděl pak na další otázku Zeman.

Následující dotaz směřoval k migrační krizi. „Ekonomičtí migranti by se měli deportovat do zemí svého původu. Mimochodem, do zemí, kde žádná občanská válka neprobíhá. A uvědomte si druhou stranu mince: Jestliže mladí zdraví lidé odcházejí z těchto afrických zemí, dochází k úniku mozků, i když v jejich případě spíše úniku svalů. Znamená to tedy, že tyto země jsou oslabovány únikem pracovní síly, která nemá v Evropě uplatnění. Chraňme tedy vnější hranice Evropské unie,“ poznamenal v této otázce prezident.

Řeč přišla i na vylidňování vesnic. „Měl jsem jako prezident setkání s desítkami i stovkami starostů vesnic. A zejména teď jsem přijímal vítěze soutěže Vesnice roku v jednotlivých krajích. Jestliže se nějaká vesnice vylidňuje, je to kvůli špatnému starostovi. Nebo kvůli špatnému zastupitelstvu. Je to kruté, ale je to pravda,“ sdělil. 

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy města, odekoroval prapor města a převzal dary z rukou starosty – mimo jiné dekret, jímž se Zeman stal švihákem lázeňským. Starosta mu předal i květinu, kterou mu údajně přenechala k svátku žena, s níž se Zeman před 55 lety v lázních setkal. „Zdravím ji s láskou. Jsem rád, že na mě nezapomněla,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…