Prezident Zeman se z Makedonie vyjádřil ke Šlachtovi a koaliční krizi

10.06.2016 11:31

REPORTÁŽ Účastí na podnikatelském fóru zakončuje prezident Miloš Zeman oficiální návštěvu Makedonie. Poté si hlava státu bez účasti novinářů prohlédne klášter svatého Nauma a zamíří do Prahy.

Prezident Zeman se z Makedonie vyjádřil ke Šlachtovi a koaliční krizi
Foto: Hanka Brožková, KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Makedonie

Prezident Zeman už ve čtvrtek na tiskové konferenci se svým protějškem Ďorgem Ivanovem ocenil úlohu Makedonie v migrační krizi. Dle českého prezidenta Makedonie na hranicích s Řeckem nechrání jen sebe, ale celou Evropu.

V projevu na česko-makedonském podnikatelském fóru vyzdvihl prezident krásu Makedonie a kromě turistiky zmínil konkrétní obchodní příležitosti, které by mohly napomoci v dalším rozvoji ekonomických vztahů.

Při krátkém setkání s českými novináři se hlava státu vyjádřila k rezignaci šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. „Každý má samozřejmě právo rezignovat, ale je otázka znát příčiny této rezignace. Já jsem na jeho žádost přijal těsně před odletem pana policejního prezidenta Tuhého, který mě informoval o svém pohledu na věc. Nyní požádal o setkání i pan ministr Chovanec. Já se samozřejmě rád seznámím, budou-li si to přát, se stanovisky všech zúčastněných stran a teprve potom vyjádřím svůj vlastní názor,“ uvedl prezident.

Odmítl komentovat kritiku premiéra Sobotky směrem k Andreji Babišovi, který Šlachtu bránil. „Nebudu se vměšovat ani do hádek premiéra a prvního vicepremiéra. Myslím si, že tyto hádky by neměly být zbytečně medializovány,“ řekl Zeman, který v podstatě vylučuje, že by tyto kauzy mohly způsobit pád vlády. „Kalendář mi říká, že příští rok budou parlamentní volby. Nemám pocit, že by byly volby tak vzdálené, aby se konaly předčasné volby, které by mohly být důsledkem odchodu jakékoli strany z koalice. Víte, že strana lidová také hrozí odchodem z koalice v případě, že bude přijat zákon o zdanění církevních restitucí. Občas se stává, že ta či ona strana odchodem hrozí, ale to ještě neznamená, že k tomu dojde,“ dodal prezident.

Ohledně možné další humanitární pomoci kvůli náporu migrantů, o čemž byla řeč na čtvrteční společné tiskové konferenci prezidentů, ještě podle Zemana není jasno.

„Makedonská strana se k tomu zatím nevyjádřila. Já jsem samozřejmě studoval strukturu hmotné pomoci. Vím, že sem bylo například zasláno asi deset tisíc přikrývek a podobně. Znovu ale opakuji, že makedonská strana musí sama říci, co potřebuje,“ dodal prezident při krátké tiskové konferenci s českými novináři.

Poté se Miloš Zeman vydal na projížďku lodí po ohridském jezeře. Po vodě se dopraví až do starobylého kláštera svatého Nauma, což byl žák světců Cyrila a Metoděje a následoval je na jejich cestě do Velkomoravské říše. Po prohlídce kláštera prezident Zeman poobědvá se zdejší hlavou státu Ďorge Ivanovem a zamíří zpět do Prahy. V Makedonii je český prezident od čtvrtečního odpoledne. Zavítal sem rovnou ze státní návštěvy Arménie, kde byl od úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…