Prezident Zeman účtoval v Prezidentském Pressklubu. A zde je pokračování k jeho vystoupení

28.08.2016 20:52

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Miloš Zeman je očividně v dobré formě a v Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1 své stoupence opět nezklamal. Mediálního analytika Jiřího Mikeše z Vysoké školy ekonomické zaujal zejména jeden z jeho bonmotů, který podle něj zlidoví a stane se oblíbeným příměrem.

Prezident Zeman účtoval v Prezidentském Pressklubu. A zde je pokračování k jeho vystoupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

„Já jsem to paní kancléřce řekl prakticky hned v první větě. Když si někoho pozvete domů, tak ho také neposíláte na oběd k sousedům,“ zaznělo od prezidenta v Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1 s tím, že pozvat si migranty a pak je vnucovat ostatním evropským zemím je zhruba na stejné úrovni sousedských vztahů. Podle Mikeše je spojení „poslat hosty na oběd k sousedům“ skvěle výstižným bonmotem a mezi lidmi se podle něj určitě uchytí. Prezident tak opět prokázal svůj rétorický talent.

Celkově podle něj v pořadu působil inteligentně a vyváženě. Občas se vyjádřil jadrněji, ale podle Mikeše to vždy sedlo. Ke kvalitě pořadu přispěl i moderátor Luboš Xaver Veselý, který rozhovor vedl inteligentě a objektivně.

A prezident i díky výběru témat celý pořad působil tak, jak se od něj očekává a jak to asi i chtěl. „Obyčejné lidi to posílí, protože mají podobné názory. Ale bojí se je říct, protože by se jim v kavárně smáli, že jsou to blbci z ulice. A teď, když to slyší od prezidenta z rádia, tak nemají pocit, že jsou něco méně,“ vysvětlil.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Hned u prvního tématu, senátního návrhu na povolení určitého množství alkoholu pro cyklisty, podle Mikeše prezident svým názorem mezi značnou částí veřejnosti zabodoval. „Nebuďme papežštější než papež,“ podpořil návrh prezident a dodal, že existují i „vinařské cyklostezky“, kde by zákaz alkoholu byl proti jejich účelu. „Takto soudí drtivá většina mužů, a asi i žen. Je to blbost a kreténismus, že si nemůžete na vinařské stezce dát dvojku,“ ocenil Mikeš.

Následovala prezidentova vzpomínka na setkání s Merkelovou, kterou prezident doplnil připomínkou, že někteří politici EU mají o společné migrační politice celkem svérázné představy. „Nezapomeňte, že komisař Oettinger navrhoval, aby dávky pro uprchlíky byly jednotné ve všech zemích; což by znamenalo, že v některých zemích budou tyto dávky vyšší než minimální mzda,“ připomněl. Jak podobná velkorysost dopadá, demonstroval na tom, že když vloni kancléřka Merkelová oznámila, že všichni Syřané dostanou azyl, prohlašovali se najednou všichni za Syřany.

Pak Zeman čelil dotazu na bezpečnostní opatření na Hradě, o kterých například komentátor Onřej Neff napsal, že Zeman se asi chce ukázat jako bojovník proti terorismu. „Jeho tvrdošíjnost ve snaze držet roli blba prokázala aféra s neexistujícím článkem Ferdinanda Peroutky,“ doplnil šéfredaktor Neviditelného psa. Mikeš zastává názor, že ačkoliv s Neffem často souhlasí, takto by s hlavou státu hovořit neměl. Prezident podle něj dokázal na útok reagovat s noblesou.

„Kdyby Ondřej Neff a další totálně neinformovaní lidé věděli, že u zahraničních památek čekáte i dvě až tři hodiny denně, tak by neplácali podobné blbosti,“ poznamenal prezident a Mikeš mu dal zapravdu. Prezidentem zmíněnou zkušenost, že ve Vatikánu se čeká na vstup do areálu několik hodin, prý může potvrdit osobním zážitkem. „Já to tam po půl hodině vzdal,“ prozradil Mikeš pro ParlamentníListy.cz.

Zcela adekvátní bylo podle něj i prezidentské příkré hodnocení čtyř mužů, zachráněných z libanonského zajetí, kteří chtějí žádat od České republiky odškodnění, že je před nebezpečím nevarovala dopředu. Prezident označil jejich chování židovským výrazem „chucpe“. „To je když se vrah otce snaží soudce obměkčit tvrzením, že je sirotek,“ objasnil prezident. Mikeš komentoval toto jednání podobnými slovy „nebetyčná drzost“.

V debatě o platech zákonodárců prezident poznamenal, že někteří poslanci podávají tak slabé výkony, že by za výsledky své práce měli naopak ještě platit oni. Na dotaz moderátora po konkrétních jménech prezident po kratším váhání jmenoval poslance TOP 09 Františka Laudáta. Podle mediálního analytika vůbec není pod úroveň hlavy státu, že uvedl konkrétní jméno jako odstrašující případ. „Já bych ještě přidal některé jiné, třeba europoslance Štětinu,“ dodal.

Došlo i na téma novinářů a médií, hlavně těch veřejnoprávních. Prezident Zeman prozradil, jak probíhala jeho nedávná schůzka s ředitelem České televize Martinem Dvořákem.

„Diskutovali jsme o objektivitě či neobjektivitě vysílání veřejnoprávní televize. Já jsem se snažil uvádět konkrétní příklady, kde zpravodajství nebylo vyvážené a prostor nedostaly obě strany. Můj názor je, že lidé mají vlastní rozum. Dejte jim argumenty a oni je zváží,“ uvedl prezident. Doplnil však, že Česká televize je pouze součástí mediální obce, ve které lze podle Zemana sledovat všude podobné problémy. „Někteří komentátoři píší spíš žlučí, než mozkem,“ vysvětlil.

Mikeš mu dal za pravdu, zejména pokud jde o Českou televizi. „Já když vidím ty jejich debaty, tak mám kolikrát chuť tomu moderátorovi za to, jak je vede, dát pěstí,“ prozradil. Veřejnoprávní média by podle něj více než kterákoliv jiná média měla objektivní. „Všiml jste si, že když se něco stane, tak první politik, kterému volají, je Miroslav Kalousek?,“ přidal postřeh. Na druhou stranu Český rozhlas se podle něj pod novým vedením výrazně zlepšuje.

Pochybnosti má prý o prezidentovu tvrzení, že nezná žádnou tvorbu textaře Michala Horáčka, který uvažuje, že jej vyzve v příštích prezidentských volbách. Zeman uvedl, že je starší člověk, který v hudbě skončil u Beatles a Abby, takže Horáčkovy písně jsou mimo jeho spektrum zájmu. „Já jsem zhruba stejný ročník jako pan prezident a v moderní hudbě se taky příliš neorientuju. Ale písně pana Horáčka jsou natolik známé, že jsem před nimi neunikl,“ říká k tomu Mikeš. Horáček je podle něj talentovaný textař, který by se ale do něčeho jako jsou prezidentské volby rozhodně neměl pouštět.

Kde mu naopak dal za pravdu, bylo příkré hodnocení aktivisty Martina Konvičky za jeho show na Staroměstském náměstí: „Tady souhlasím s panem premiérem, že se pan Konvička projevil jako magor,“ řekl prezident. Ačkoliv prý s Konvičkou v řadě věcí souhlasí, tato forma je nepřijatelná. Mikeš se domnívá, že označení Konvičky za „magora“ je zcela adekvátní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…