Prezident Zeman v Izraeli navštíví Kneset i kibuc, pokloní se Herzlovi

12.11.2018 20:48

Prezident Miloš Zeman se v Izraeli na konci listopadu setká s tamním prezidentem Reuvenem Rivlinem a premiérem Benjaminem Netanjahuem. Jako první představitel České republiky vystoupí s projevem v izraelském parlamentu Kneset, navštíví také kibuc Nachal Oz a pokloní se u památníku zakladatele židovského státu Theodora Herzla. Do Izraele ho doprovodí podle informací ČTK čtyři ministři a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který má v plánu i jednání s vedením Knesetu. Do Izraele odletí také početná podnikatelská delegace.

Prezident Zeman v Izraeli navštíví Kneset i kibuc, pokloní se Herzlovi
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident Zeman hovořil v poslanecké sněmovně

„Česká republika dlouhodobě udržuje se Státem Izrael strategické partnerství, které se vyznačuje nadstandardní úrovní spolupráce v politické, ekonomické a bezpečnostní oblasti, vysokou intenzitou vrcholových návštěv a rostoucím trendem obchodní výměny,“ uvádí zpráva pro jednání vlády k cestě Zemana na Blízký východ. Delegace vedená Zemanem odletí do Izraele na státní návštěvu 25. listopadu, zpět se vrátí 28. listopadu. Cesta bez nákladů na letadlo a ochranku bude stát asi 3,7 milionu korun.

Zeman má v plánu jednání s Rivlinem i Netanjahuem, podle Jindráka také během zasedání izraelského parlamentu pronese projev. Učiní tak jako první představitel ČR. Důležitou součástí programu bude otevření Českého domu v západním Jeruzalémě, který se stane zahraniční kanceláří českých center, bude také zastřešovat činnosti vládních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. „Posílení české přítomnosti v Jeruzalémě podpoří rozvoj spolupráce v celém spektru oblastí,“ uvádí vládní zpráva. Součástí inaugurace Českého domu bude i recepce k výročí vzniku Československa.

Na závěr izraelské cesty Zeman zavítá do kibucu Nachal Oz, který leží na jihu Izraele poblíž hranice s Gazou. Podle Jindráka také položí květiny u pomníku Theodora Herzla, zakladatele sionistického hnutí.

Zemana v Izraeli doprovodí Vondráček, který se podle jeho mluvčí Barbory Štenglové zúčastní oficiálního programu prezidenta a zvlášť bude jednat s předsedou Knesetu Julim Edelsteinem. Do Izraele odletí i ministři zemědělství Miroslav Toman, průmyslu a obchodu Marta Nováková, pro místní rozvoj Klára Dostálová a kultury Antonín Staněk.

Součástí delegace prezidenta bude také podnikatelská mise, kterou pořádá Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou, sdělil ČTK mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. "Evidujeme vysoký zájem o účast v delegaci, z kapacitních důvodů nebudeme moct vyhovět všem zájemcům z řad podnikatelů," uvedl. Podnikatelská delegace tak bude mít asi 70 členů. Zastoupeni v ní podle Dira budou tuzemské firmy napříč regiony, odvětvími a obory zaměřené na obranný a automobilový průmysl, české lázeňství a pivovarnictví, ale také různá vědecká pracoviště.

V Izraeli se uskuteční česko-izraelské podnikatelské fórum a konat se budou i dvoustranná jednání českých a izraelských firem, pracovní setkání podnikatelské delegace se Zemanem a také setkání s izraelským ministrem vědy, technologie a vesmíru Ofirem Okunisem. Izraelským podnikatelům chce komora Českou republiku představit jako průmyslově orientovanou zemi, zároveň plánuje zdůraznit, "že výrobky a služby českých podnikatelů patří mezi špičku ve světě a že dobré renomé v zahraničí mají české firmy díky IT technologiím, nanotechnologiím, biotechnologickým výrobkům nebo pokročilým technologiím v oblasti obnovitelných zdrojů energie nebo čistíren odpadních vod, dodal Diro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…