Prezident Zeman v souvislosti s Miroslavem Pochem hovořil o dobytku. A asi naštve brněnské divadelníky...

31.05.2018 21:56

Další Týden s prezidentem na TV Barrandov opět představoval zajímavou a plodnou diskusi. Zazněla témata, která rezonovala ve společnosti minulý týden. Mezi nimi například – míra nezaměstnanosti, názor na kontroverzní divadelní hru uvedenou v Brně. Pozornost se věnovala také sporu Miloše Zemana a kandidáta na post ministra zahraničí. „Politika není dobytčí trh,“ uvedl v tomto kontextu Zeman.

Prezident Zeman v souvislosti s Miroslavem Pochem hovořil o dobytku. A asi naštve brněnské divadelníky...
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Anketa

Stydíte se za prezidenta Miloše Zemana?

11%
89%
hlasovalo: 18812 lidí

Českým firmám i sociálním službám a zdravotnickým zařízením chybějí pracovníci. Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová chce proto příchod pracovníků zejména z Ukrajiny urychlit. „Ekonomika má nějakou setrvačnost, neudělá se to za rok, za dva,“ reagoval Zeman na to, zda není lepší spíše se zaměřit na zdejší motivace a strukturu.  

S tím úzce souvisí také téma nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti v Česku v dubnu stoupla o desetinu procentního bodu, i přestože  postupně vytrvale klesala od června 2016. Stále ale zůstává mimořádně nízká. Podle prezidenta dlouhodobá nezaměstnanost je delší než jeden rok. „Ta zahrnuje především lidi, kteří nechtějí pracovat,“ argumentoval prezident a varoval, že takové návyky se pak přenášejí na děti těchto nepracujících rodičů.

SPD si vybírá podobná témata jako pravicoví extremisté, zaujímá k nim i podobné názory, varovali odborníci v návrhu výroční zprávy ministerstva vnitra o extremismu. Co na to říká prezident? Ten v této souvislosti připomíná kontext tendence tvorby Demokratického bloku, tedy sdružení poslanců ze čtyř politických stran. „Je to dost absurdní,“ uvedl. Podle něj zatím stojí nátura poražených politických stran. „Je to hra se slovy,“ pokračuje. Podle něj tento blok prostřednictvím svého názvu chce dát najevo, že pouze tyto strany jsou demokratické a ty ostatní ne. 

Prezident minulý týden přijal předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. Objevují se spekulace, že Baxa by mohl být možný nástupce Pavla Rychetského v čele Ústavního soudu. „Tato spekulace je mimo mísu,“ uvedl a blíže vysvětlil. Pokud totiž avízo Pavla Rychetského, že chce ve funkci setrvat, je pravdivé, tak tyto spekulace může prezident vyloučit.

Kontroverzní představení Naše násilí a vaše násilí, které minulou sobotu dvakrát přerušily protesty, spustilo lavinu reakcí a širokosáhlou debatu. „Myslím si, že zákazy nic nevyřeší,“ reagoval Zeman na to, zda hru zakázat. Současně zdůrazňuje, že je nutné, aby byly zabezpečeny dvě věci. Za první faktor považuje odebrání dotací. Pokud toto představení je výživné a vydatné, může se podle Zemana ovšem hrát dál. Zadruhé připomněl základní hodnotu slušnosti. Hnutí Slušní lidé protestuje podle něj celkem pochopitelně proti velké vulgaritě. „Je to pokrytecké a já s ním nesouhlasím,“ uvedl na to, že se nyní proti hnutí Slušní lidé vedou protesty.

Sestavování vlády bylo dalším tématem vzájemné diskuse. Napadlo by prezidenta v říjnu, že sestavování vlády bude tak dlouho trvající proces? „Já jsem předpokládal, že se velmi pravděpodobně vytvoří koalice ochotných, kteří by dohromady vytvořili 115 hlasů,“ uvedl prezident a vysvětlil, že mezi ně počítal SPD a KSČM. Současně připustil, že na druhou stranu rozumí Andreji Babišovi, že usiluje o jiné vládní uskupení. „Během velmi krátké doby nejen jmenuji Andreje Babiše premiérem, ale i jeho vládu,“ avizoval další postup. „Zapomněl jste, že jsem motivován sázkou o slivovici,“ dodal k tématu žertovně.

Jaký může mít dopad na společnost a funkčnost vlády bez důvěry, zajímá moderátora. „Vláda bez důvěry nemusí být o nic funkčnější než vláda s důvěrou,“ kontruje Zeman. „Udělám, co budu moci, abychom tady měli  v blízké budoucnosti vládu s důvěrou,“ apeloval.

Miloš Zeman odmítl na post ministra zahraničí vznikající vlády ANO a ČSSD kandidáta sociálních demokratů europoslance Miroslava Pocheho. „Když někdo mění své názory jen proto, aby získal ministerské křeslo, tak si mohu myslet, že je měnil i v jiných záležitostech,“ zdůvodnil Zeman. „Politika není dobytčí trh,“ pokračoval a připomněl, že každý ministr má být odborník a má zastávat názory, které reflektují programové prohlášení vlády.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…