Prezident Zeman varoval před zeleným náboženstvím. A do nového roku popřál, co nikdo nečekal

26.12.2019 14:10

Prezident republiky Miloš Zeman na svatého Štěpána pronesl z Lán tradiční vánoční poselství občanům České republiky. Kritizoval, že naši zemi brzdí pomalost soudů, stavebních řízení či výstavby dopravní infrastruktury. A lidem popřál do nového roku „bolest“.

Prezident Zeman varoval před zeleným náboženstvím. A do nového roku popřál, co nikdo nečekal
Foto: Screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství

„Dobrý den, vážení a milí spoluobčané. Setkáváme se již po sedmé nad vánočním poselstvím prezidenta republiky, abychom přemýšleli o tom, co se nám v uplynulém roce podařilo a kde jsou problémy,“ zahájil prezident Zeman své vánoční poselství.

„Dovolte mi, abych začal stejně, jako když jsem se setkal se stovkou zahraničních velvyslanců, řekl jsem jim: Vítejte v úspěšné zemi. V zemi, která má nejnižší míru nezáměstnanosti v EU, stabilní ekonomicky růst. A v zemi, která má relativně klesající a poměrně nízky státní dluh. V zemi, kde roste jak průměrná mzda, tak starobní důchody.“

Hlava státu poukázala na problém, který naši zemi tíží a o kterém hovoří již dlouhodobě – pomalost. „Pomalost soudních řízení, pomalost stavebních řízení a pomalost výstavby dopravní sitě,“ shrnul. V kontextu s pomalosti soudních řízení Zeman poukázal na kauzy zkrachovalého stavebního projektu H-System, na stíhání exministryně obrany Vlasty Parkanové kolem nákupu letounů CASA. „A i když David Rath byl doslova přichycen s úplatkem v ruce, soudní proces s ním trval sedm let. Věřím, že nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová přispěje k tomu, aby se soudní jednání zrychlilo,“ doplnil.

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí

Ohledně pomalosti ve stavebním řízení poukázal Zeman na statisitky, jež ukazují, že Česko je na 162. místě na světě ze 180 států, včetně Burkiny Faso a dalších afrických zemí. „Věřím však, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová předloží návrh stavebního zákona, jenž stavební řízení urychlí. Je-li kritizována, tak právě těmi, kdo přispěli k pomalosti stavebního řízení. Chceme-li překonat bytovou krizi, je zrychlení stavebního řízení nutnou pdomínkou,“ doplnil prezident.

Pokud jde o výstavbu dopravní sítě, Zeman věří, že nový ministr dopravy Vladimír Kremlík přispěje k tomu, aby se dálnice nepřipravovala třináct let.

Poté prezident pochválil vládu za to, že předložila Národní investiční plán s horizontem třiceti let. „Někdo říká, že je to zásobník projektů, ale není to pravda. Prostudoval jsem plán a obsahuje termíny a rozpočtové výdaje.“ Trochu jej zamrzelo, že výstavba nových jaderných bloků je v tomto Národním investičním plánu poněkud zpožděna.

Opakovaně pak kritizoval vysoký počet daňových výjimek. Podle hlavy státu by jejich vyřešení zvýšilo příjmy státu o víc než 300 miliard korun.

Pozornost pak upřel na problémy, jež budeme řešit v příštích letech – klimatické změny. „Klimatické problémy mají důsledky, které jsou přízemní. Věřím, že nedojde k tomu, aby úvahy o zelené Evropé dosáhly té míry, že se zde objeví zelené bankovnictví, tedy že úvěry nebudou poskytovány podle bonity investičních projektů, ale podle zelené ideologie,“ řekl prezident. Je nutné, aby lidé nezůstávali „v bublinách svých názorů“. „Ale abychom dokázali přemýšlet i o argumentech opačných,“ uvedl.

Zmínil se o protivládních demonstracích, kde účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy Andreje Babiše. Připomněl, že v parlamentní demokracii premiéři přicházejí a odcházejí na základě voleb. „Když jsme už u těch voleb, řekají nás volby krajské. Přeji si, aby na kandidátkách do krajských voleb bylo co nejvíce úspěšných starostů, a ne tzv. parašutisté, tedy lidé, kteří jsou na kandidátku shození shora,“ podotkl Zeman.

Pak už se hlava státu přesunula k novoročnímu přání. A mnohé prezident překvapil, českým občanům popřál okusit bolest. „Nechtěl bych přát pouze zdraví, štěstí a dlouhá léta. Chtěl bych vám přát bolest. Ale víte, jakou bolest? Bolest takovou, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl – myšlení bolí. Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechaji se nikým manipulovat. Aby si vážili sami sebe právě proto, že mají vlastní informovaný názor,“ pravil Zeman.

Zdůraznil, že ti, kdo na sociálních sítích zlostně nadávají, aniž by měli argumenty, nejsou partnery pro tuto diskusi, která by měla probíhat mezi různými názorovými skupinami, a nikoho z ni předem nevylučovat.

„Přeji vám především zdraví. Se svýma bolavýma nohama dobře vím, co zdraví znamená. Přeji vám štěstí a životní úspěch, i když ten vám budou mnozí lidé závidět, nenechte se jimi odradit. Přeji vám radost ze života. Vše nejlepší a krásný nový rok,“ pozvedl prezident republiky Miloš Zeman na závěr slavnostně číši vína.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…