Prezident Zeman veřejně udeřil proti OSA Michala Davida: Vyděračská organizace!

16.09.2016 10:55

Do ostré kritiky organizace OSA (Ochranný svaz autorů) se včera pustil prezident Miloš Zeman. Na setkání s občany v Pardubickém kraji prohlásil: „OSA je vyděračská organizace, její nároky jsou přehnané.“

Prezident Zeman veřejně udeřil proti OSA Michala Davida: Vyděračská organizace!
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

S návrhem, jak omezit nároky OSA, přišel už před rokem senátor Valenta, který dokonce připravil novelu autorského zákona. Ta má zavést kontrolní orgán a ztransparentnit fungování tohoto spolku, přes který ročně proteče téměř jedna miliarda korun. Proti OSA následně povstali také starostové, kteří na 22. září dokonce svolali velkou demonstraci do Prahy.

To, že se senátor Valenta začíná zajímat o vymáhání autorských poplatků pro Ochranný svaz autorský (OSA), si prý OSA zavinil sám. Členy orgánů OSA jsou mimo jiné třeba Michal David, Petr Janda, Patrik Rytmus Vrbovský a další známé tváře z oblasti showbyznysu.

„Je tak hamižná, že každé tři měsíce zvyšuje své požadavky. Můj zájem vyvolal apel místních folkloristů tady na Slovácku, kteří za mnou přišli a řekli, že musí platit za své písničky a písničky, které nejsou autorské. Tak jsem se o to začal zajímat a zjistil jsem, že mají velkou pravdu, že pro tyto malé spolky mohou tato nařízení být likvidační. Nebo minimálně velmi otravné. Signálem dalším byla zpráva, kdy OSA avizovala, že o 50 % zvýší zase své další požadavky. Takže naše iniciativa je přichystat novelu zákona o autorských poplatcích, kde se budeme snažit odkrýt konstrukci a kalkulaci těchto plateb, které OSA směřuje na všechny okolo nás. Domnívám se, že podpora v Senátu i ve Sněmovně bude veliká,“ prohlásil Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…