Prezident a premiér by se měli respektovat, prohlásil Fischer na Frekvenci 1

30.09.2012 18:00

„Kandidatura na post prezidenta není vabank,“ prohlásil prezidentský kandidát a bývalý premiér na Frekvenci 1 v pořadu Pressklub. Lidé podle něj vzhledem k současnému stavu politické scény touží vidět v čele republiky člověka, který nebude vázán na žádnou politickou stranu. A to je důvod, proč prý do toho šel.

Prezident a premiér by se měli respektovat, prohlásil Fischer na Frekvenci 1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Každý kandidát, který to se svou prezidentskou kandidaturou myslí vážně, by měl mít podle Fischera pevně stanovený program. Jeho se opírá o čtyři základní pilíře, o silnou a odolnou ekonomiku, vládu práva, odpovědnosti politice a politikům a o národní zájmy, tedy zahraniční politiku.

Zdůraznil, že prezident není pouze „kladeč věnců“, ale disponuje pravomocemi, kterých by měl využívat, ať už se jedná o účast na schůzích jednání vlády či o možnost iniciování debat na aktuální témata a vstupování do nich se svým názorem, či dokonce návrhem na řešení. „A pokud by se mi třeba Kalousek smál, budou se zase voliči mračit na něj,“ reagoval na poznámku moderátora, že členům vlády by se zřejmě prezidentův vstup do „jejich“ záležitostí nelíbil.

Prezident a premiér by se měli respektovat

Fischer vyjádřil své zklamání nejen ze současné politiky, ale i ze vztahu mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem. „Prezident a premiér jsou si souzeni volbou, měli by se proto respektovat. A jakkoliv se jejich názory mohou lišit, vždy by se měli dobrat společnému kompromisu, míní a dodává, že ani jeden z nich by se svými výroky neměl ukvapovat.

Předpokladem slušné politiky je podle Fischera zejména respekt, umění naslouchat druhým, umění přiznat svou vinu a nesvádět vlastní chyby na ostatní. Což se prý ve většině případů bohužel nedodržuje. Není proto podle něj divu, že jsou lidé zklamaní a naštvaní.

„Ještě štěstí, že je téměř každý Čech homo politicus a neztrácí o dění v politice zájem,“ prohlásil. Má však prý obavu, že současná politická scéna představuje živnou půdu pro řadu populistů, kteří přijdou s jednoduchými a nicneřešícími řešeními. Za více jak dvacet let demokracie se nám podle Fischera podařilo spoustu věcí. Vytvořit politické elity však prý bohužel nikoliv.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…