Prezident by měl ctít tradice, kritizoval Zemana rektor

29.08.2013 22:46

Vysoké školy nechtějí být zatahovány do politických her. Pokud by napříště profesory jmenoval ministr školství a ne prezident, jako je tomu dnes, vysoké školy by se tak nechtěně staly aktéry v politických hrách. Před tím varuje rektor VŠCHT v Praze Karel Melzoch, který prezidentu Zemanovi připomíná, že by měl vystupovat jako apolitická osobnost a měl by ctít tradice.

Prezident by měl ctít tradice, kritizoval Zemana rektor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Po sporu o jmenování Martina C. Putny profesorem požadoval prezident Miloš Zeman změnu vysokoškolského zákona v tom smyslu, aby už napříště nemusel profesory jmenovat, pokud akademická obec není ochotná akceptovat jeho názory. Vysoké školy se ale postavily proti této novele. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize se k tomu řekl své rektor VŠCHT v Praze Karel Melzoch.

„Já chápu prezidenta jako apolitickou osobnost. I když dneska tomu tak možná není, pokud by profesory jmenoval ministr školství, tak ten už je zainteresovaný v politických hrách. Jde také o prestiž, tohoto postavení," vysvětloval. Rektor v této souvislosti připomněl, že kandidát na profesora prochází složitou akademickou procedurou a ono jmenování prezidentem lze označit za jakousi třešničku na dortu.

Prezident by měl ctít určité tradice, jmenování profesorů totiž není jedinou ceremoniální pravomocí, kterou prezident vykonává. Nejen jmenování profesorů mu ukládá Ústava ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…