Prezident by měl jmenovat nový kabinet bez podmínek, míní 52 % lidí

12.01.2014 15:45

Prezident Miloš Zeman by měl podle 52 procent lidí jmenovat vládu navrženou předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou bez kladení podmínek. Osmatřicet procent Čechů si myslí, že by měl vyžadovat výměnu některých ministrů. Sedm procent občanů se přiklonilo k názoru, že by prezident neměl tuto trojkoaliční vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL jmenovat vůbec.

Prezident by měl jmenovat nový kabinet bez podmínek, míní 52 % lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vyplynulo to z bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi, která ho dnes zveřejnila v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Celkem 49 procent lidí si podle průzkumu přitom myslí, že kabinet navržený Sobotkou přispěje ke zlepšení poměrů v Česku. Zeman má jmenovat předsedu ČSSD Sobotku premiérem příští týden v pátek a novou vládu sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců zřejmě do konce ledna.

Agentura provedla průzkum v pátek a sobotu mezi tisícovkou lidí. Lidé v něm také známkovali stejně jako ve škole jedničkou až pětkou působení prezidenta v několika oblastech. Nejlepší průměrnou známku, 2,7, tak Zeman dostal za využívání prezidentských pravomocí. Za obhajobu českých zájmů obdržel průměrnou známku 2,9 a za působení na vnitropolitické scéně 3,1. Nadstranické vystupování prezidenta dotázaní ohodnotili v průměru známkou 3,3. Nejhorší známku má Zeman od lidí za reprezentaci na veřejnosti, a to 3,5.

Zeman v diskusním pořadu komentoval uvedené výsledky mimo jiné tím, že "nezapírá, že je levicový prezident, a v tomhle smyslu není jistě nestranný". Z reprezentativního vzorku tisíc občanů podle něj ale nelze poznat názor 8,5 milionu voličů. Na dotaz, kde vidí po roce fungování v úřadě své největší chyby, Zeman uvedl, že největší slabinou je jeho pravé koleno.

"Moje největší slabina je moje pravé koleno, které jsem si dokonale rozbil, ale mohu vás potěšit, to koleno se už rychle hojí," prohlásil prezident a doplnil, že už dřív napsal knihu o svých slabinách, a nechce se proto opakovat. Přesto ještě některé jmenoval, a to přílišnou důvěřivost vůči kompetentnosti tehdejších spolupracovníků. "Další mou slabinou je možná to, že jsem v tomto pořadu bez kravaty," dodal Zeman.

Sociolog Daniel Prokop televizi v souvislosti s průzkumem řekl, že lepší hodnocení Zeman dostal od levicových a mimopražských voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …